Szakmai fórum

2024.03.26. 20:33

Jakab István: Egy háborúban álló korrupt ország esetében szerződésekről nem beszélhetünk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szakmai fórumot tartott Nagyigmándon. Az eseményen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke is jelen volt.

Kemma.hu

Jakab István számos fontos pontot érintett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A kedd délutáni fórumon a szakértők tájékoztatták az érdeklődőket az uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP), különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke külön kitért az ukrán termékek helyzetére is.

Jakab István számos fontos pontot érintett
Jakab István számos fontos pontot érintett
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A fórum előtti sajtótájékoztatón Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kiemelte:

– Tisztában vagyunk a magyar gazdák erejével, és látjuk azt, hogy a gazdák ereje fogy a brüsszeli szabályozás és az orosz-ukrán háború miatti gazdasági szankcióknak az őket elérő hatása miatt, úgyhogy éppen ezért, a kormányzattal karöltve a gazdák támogatására szövetkeztünk és szerződtünk.

Dr. Balogh Zoltán, a NAK Komárom-Esztergom vármegyei elnöke köszöntő beszédében elmondta:

– Mindent elkövetünk azért, hogy az elmúlt évi jobb gazdasági eredményeknek köszönhetően, legalábbis a jobb terményátlagoknak köszönhetően kialakult agrárhelyzetet megoldjuk, segítsük a gazdáinkat terményeiknek a piacra jutását és raktározásainak megoldását.

– Természetesen minden egyes szektor szereplői fontosak a magyar kormány számára és a magyar gazdaság számára is, hogy mindenki sikeres legyen – hangsúlyozta lapunknak Jakab István, aki az ukrán helyzetről is beszélt:

Egy háborúban álló korrupt ország esetében szerződésekről nem beszélhetünk

– A korrupció hihetetlen mértéket öltött, és azt gondoljuk, ez így nem kezelhető. A határokat a kormány lezárta huszonhárom termék esetében, gyakorlatilag csak a humanitárius folyosó működik Magyarországon keresztül, más nem szállítható élelmiszer tekintetében.

Jakab István nyomatékosította:

– A másik nagyon komoly gond Ukrajna esetében, ami miatt különösen intézkedni kellett, ez a baromfi húsok kapcsán ötszáz százalékos emelkedés volt egy év alatt, tojásból háromszázötven százalékos emelkedés történt szintén egy év alatt, és most az Európai Unióban a bizottságban és a parlamentben azon vitatkoznak, hogy mekkora legyen az a szint, ahonnan majd vámokat vethetnek ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában