Hagyományok

2024.03.30. 09:17

Hogy készült nagyanyáink húsvéti tojása? - a múzeumban kiderült +fotók

Hosszú évek óta hagyomány az esztergomi Duna Múzeumban, hogy a jeles napokon, így húsvét táján kézműves foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek. Ez a szép szokás most is élt, március 29-én megtelt az intézmény minden fentiekről szóló terme, ahol nyuszi-, tojás-, virág-, csibe- és bárányformák öltöttek alakot a különféle készítményeken.

Pöltl Zoltán

A Duna Múzeum következetes ismeretterjesztő, környezetvédelmi profilja most, húsvét előtt is kidomborodott, amikor az intézmény falain belül több foglalkozásra is várták az óvodás és iskolás korú gyerekeket. Az alapkoncepció szerint a folklórból, népszokásokból ismert és szakrális területen is használt húsvéti szimbólumokat jelenítsék meg kézzel készített többféle tárgyon.

Húsvéti kézműves foglalkozások a Duna Múzeumban
Nyuszi-, tojás-, virág-, csibe- és bárányformák születtek a Duna Múzeumban
Fotó: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

A természetes anyagokat felhasználó foglalkozások alkalmával a gyerekek a húsvéti napok lakásdíszeit, az ünnepről szóló képeslapokat, kistáskákat, különféle mesefigurákat, a bevezetőben említett jellegzetes ünnepi szimbólumokat sokszorozni képes krumplinyomdát is készítettek, de természetesen a tojás, illetve annak díszes festése volt a klasszikusnak mondható sláger. Ez utóbbi kézműves foglalkozáson kiderült, hogy nagyanyáink a mező virágait, növényeit egy gézzel vagy harisnyafolttal szorították a tojásra, majd így helyezték a festékanyagot kibocsátó növényből főzött lével teli fazékba. Az eredmény – ha elég ügyes volt a készítő a Duna Múzeumban tartott foglalkozáson – egészen lenyűgöző lett, méltó emléktárgya az egyházi év és a tavasz legnagyobb ünnepének, a húsvétnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában