Évnyitó

2024.03.19. 19:56

Remek gazdasági mutatókkal büszkélkedhet vármegyénk

A tavalyi év sikereiről, az idei esztendő gazdasági kihívásairól és a zöld átállásról is szó volt kedden Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) gazdasági évnyitóján, melyen elhangzott: vármegyénk a hazai iparban központi szerepet tölt be.

Walczer Patrik

Lantos Csaba energiaügyi miniszter is előadást tartott a vármegyei gazdasági évnyitón.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W.P.

Az esztergomi Szent Adalbert Központban tartott gazdasági évnyitón Zoltai Dániel, a KEMKIK titkára köszöntötte jelenlévőket, köztük dr. Kancz Csaba vármegyei főispánt, Erős Gábor országgyűlési képviselőt is. Dr. Szerencsés László a KEMKIK elnöke kiemelte: vármegyénk területét tekintve a legkisebb az országban, de az egy főre jutó GDP-t, vagyis a Bruttó Hazai Terméket figyelembe véve évek óta dobogós helyen szerepelünk. Tavaly az egy lakosra jutó termelési érték szerint Komárom-Esztergom vezette a térségi rangsort, a fajlagos mutató nagysága háromszorosa volt az országos átlagnak. A kamarának 2023-ban közel 500 önkéntes tagja volt, ami állandónak mondható. Vármegyénkben több mint 44 ezer regisztrált vállalkozás található, tavaly közel 3000 újonnan alakult vállalkozást jegyeztek be.

A tavalyi év sikereiről, az idei esztendő gazdasági kihívásairól és a zöld átállásról is szó volt kedden Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) gazdasági évnyitóján, melyen elhangzott: vármegyénk a hazai iparban központi szerepet tölt be.
Lantos Csaba energiaügyi miniszter is előadást tartott a vármegyei gazdasági évnyitón.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Remek gazdasági adatokkal rendelkezik vármegyénk

Hernádi Ádám polgármester megjegyezte: oda-vissza ható kölcsönös jó partneri kapcsolatot ápolnak a gazdasági szereplőkkel. Ipari és gazdasági oldalról nézve a város rendben van, a feladatuk a munkaerő és a versenyképesség megtartása.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke ismertette, hogy 8,2 százalékkal bővült az ipari termelés 2023 első három negyedévében, az azt megelőző év hasonló időszakához képest, miközben országosan 4,8 százalékos csökkenést figyeltek meg. Büszkén mondhatjuk, hogy vármegyénk a hazai ipar egyik központjának számít.

A kormány hosszútávra tervez a zöldenergia terén

Az évnyitón Isépy Tamás, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Makrogazdasági üzletágvezetője is előadást tartott, melyben kiemelte: az elmúlt év nehézségei után a következő időszakban újra növekedő pályára állhat a gazdaság, amit az előretekintő vállalati konjunktúraindex eredményei is alátámasztanak. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta: amikor zöld átállásról, zöldenergiáról beszélünk, látnunk kell azt is, hogy a kormány hosszútávra tervez és nagyon alapos, átgondolt stratéga mentén alkotja meg a napi, a rövid-, a közép- és hosszú távú szabályozási környezetet.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter előadása elején felidézte, hogy a kormány 13-14 év alatt több mint egymillió munkahelyet teremtett itthon, sikerült gyakorlatilag megteremteni a teljes foglalkoztatottságot. Említette, hogy tavaly növekedett az itthon kitermelt földgáz mennyisége és hogy büszkék lehetünk arra is, hogy 2023-ban már 6 gigawattnyi napelem működött már az országban. Villamosenergia termelés terén is mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen hazánk időnként áramot exportál külföldre, melyre korábban nem volt képes.

A miniszter említette, hogy a kormány a valódi zöld átállásban hisz. Nagy eredménynek tartja, hogy 1990 óta 37 százalékkal sikerült csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és hogy egyre többször vagyunk képesek arra, hogy 100 százalékban karbonmentesen állítsuk elő az itthon felhasznált energiát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában