Hagyományőrzés

2024.03.17. 17:41

Emlékeztek hőseikre, ágyúszó is felhangzott

Illően megemlékezték a községben március 15. eseményeiről. A nagyigmándiak több helyszínen is emlékeztek a hősökre.

Kemma.hu

Az ünnepség nyitányaként a Nagyigmándi Lovaskör huszárai vonultak fel, majd Szentmihály-puszta felé vették az irányt, ahol koszorúztak. A folytatásban Tussné Danyi Katalin szavalata következett, majd Hajduné Farkas Erika polgármester mondott beszédet, az Igmándi Hagyományőrző Egyesület nemzetőrei pedig ágyúszóval emlékeztek. A következőkben a Nagyigmándi Pápay József Általános Iskola hetedik osztályos tanulói adtak műsort, majd az Árgyélus Néptáncegyüttes és a naszvadi Pettyem Néptánccsoport férfi tagjai verbuváló táncot mutattak be.

A hagyományőrző nemzetőrök is csatlakoztak a megemlékezéshez
A hagyományőrző nemzetőrök is emlékeztek
Fotó: beküldött / Forrás: Nagyigmánd

A Vértanúk terén álló Szikszay-Mansbart emlékművet koszorúzta meg a helyi ifjúság, az önkormányzat, a történelmi egyházak, a helyi szervezetek képviselői és meghívott vendégeik. Molnár Zoltán, testvértelepülésük, a felvidéki Naszvad polgármestere és a mártírhalált halt csákberényi lelkészek: Szikszay János és Mansbart Antal leszármazottai is elhelyezték koszorújukat az emlékműnél.

A római katolikus temetőben folytatódtak az ünnepi események. Sugár Tamás református lelkipásztor emlékezett a Nagyigmándon 1849-ben mártírhalált halt csákberényi lelkészek sírjánál.

A katolikus temető után zárult az ünneplések sora Ghyczy József ’48-as honvédhadnagy, Thaly Zsigmond ezredes, valamint Kandó Tamás síremlékeinél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában