Csőtörés

2024.03.30. 11:25

Rémálom a tatai család élete: a vízmű most megoldhatja a gondjukat

Háromszor öntötte el a tatai házat a víz. A csőtörés okát a vízműnek kell elhárítania. A szolgáltató idei tervében is szerepel a felújítás.

Goletz-DeáK Viktória

A márciusi testületi ülésen ismertették a város közműszolgáltatóinak éves munkatervezeteit is. Michl József, Tata polgármestere az ülés után elmondta, hogy minden évben kéri a helyi szolgáltatókat, tájékoztassák az önkormányzatot, és ezzel a helyieket is, hogy milyen fejlesztéseket, munkálatokat terveznek Tatán az adott évben. Mint mondta, szeretnék, ha a város honlapján található előterjesztésből a tataiak is megnézhetnék, számíthatnak-e a számukra érdekes vagy fontos beruházásokra. 
A Kemma.hu is megnézte, hogy milyen felújítás várható a városban. A beszámolókban pedig egy rég várt örömhírt olvastunk. Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV) kicserélné az Akácfa utcában futó vízvezeték egy részét. A szakaszon ugyanis gyakori a csőtörés.

Háromszor öntötte el a tatai házat a víz. A csőtörés okát a vízműnek kell elhárítania. A szolgáltató idei tervében is szerepel a felújítás.
A kocsit is félig ellepte a pincében  a csőtörés miatt felgyülemlett víz
Forrás: Beküldött

Három csőtörés miatt került víz alá a ház

Szelőczeiné Győri Márta Akácfa utcai házát már háromszor elöntötte a víz. Egy csőtörés miatt több mint egy méter magasan állt a pincében és a garázsban a víz. A Kemma.hu is beszámolt arról, hogy több tízmilliós kára van már a családnak a csőtörések miatt. Az első még 2021-ben történt, a második egy évvel később, ráadásul télen. Még ki sem száradtak teljesen a falak, mire harmadszorra elöntötte a víz a házat. Az emeleten pedig penész telepedett meg már minden falon.

A garázs falán jól látszik, hogy a víz vonala alatt a szétázott vakolat szinte már teljesen lehullott. A család nem is nem is akarja megcsináltatni addig, míg az ÉDV nem javítja ki a csőtörések okát. Ugyanis a dombon lévő utcában futó azbesztcement ivóvíz vezetéket még a '70-es években tették le. Még a telkek sem voltak kiosztva, így a családi ház udvarán fut végig a cső, onnan ágazik le a vízórához. 

A Vízmű feladata a cső cseréje

Mivel még az elágazás előtt tört el a cső, a Vízügynek kellene kijavítania véglegesen. Azonban minden alkalommal csak "befoltozzák". A megoldást az jelentené, ha az egész utcában kicserélnék a csöveket. Arra azonban nem volt pénzük. A terület képviselője, Purgel Zoltán is egyeztetett a szolgáltatóval, de ő is csak ígéreteket kapott. A családnak végül a város segített egy kisebb összeggel.

A harmadik csőtörés miatti beázás után a Kemma.hu megkereste a szolgáltatót az esettel kapcsolatosan. Szűkszavúbban, de megismételték a családnak tett korábbi állításaikat:

"A Társaság felelősségbiztosítása kiterjed az ilyen jellegű események kezelésére, a mostani esettel kapcsolatban egyelőre még nem érkezett kárigény a Társaságunkhoz. Amennyiben ez megérkezik, sor kerülhet a kárszakértői kivizsgálásra. Társaságunk a Gördülő Fejlesztési Tervében kiemelt fontosságú munkaként szerepel az Akácfa utcai vezeték kiváltása."

Háromszor öntötte el a tatai házat a víz. A csőtörés okát a vízműnek kell elhárítania. A szolgáltató idei tervében is szerepel a felújítás.
Jól látszik a falon lévő nyomokból, hogy milyen magasan állt a víz a pincében
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

A beszámoló szerint a felújítás végre megkezdődhet

A jó hírrel a Kemma.hu megkereste Mártát. Azonban kiderült, hogy ez a felújítás már tavaly is szerepelt a szolgáltató tervei között.

– Azt mondta a vízügy, hogy tervben van a felújítás, azonban egyelőre nincsen rá pénzük. A szakaszon futó régi vezeték kicserélésére pályázatot nyújtottak be, ebből szeretnék majd megtervezni, majd kicserélni az elavult csövet – magyarázta a családanya.

És valóban, az ÉDV beszámolójában az szerepel, hogy a 2024-re tervezett fejlesztési munkálatokat a társaság a fejlesztésre szükséges források rendelkezésre állása, valamint a víziközmű rendszerek tulajdonosa általi jóváhagyás után, a szükséges tervek és engedélyek birtokában tervezi megkezdeni. Vagyis sajnos még mindig nem lehet tudni, hogy mikor oldódik meg a család helyzete. 

Negyedszerre is eltörött a cső

Márta azt is elárulta, hogy pár hete újra volt egy csőtörés, azonban ezúttal szerencsére csak kisebb. Csak az utcán folyt végig a víz. Azonban a család aznap egy percet sem alud, egész éjjel attól rettegtek, hogy ismét víz alá kerül a házuk.

– Két házzal feljebb, az egyik éjjel el kezdett folyni a víz. Azonnal jelentettük a vízügynek, akik azt mondták, hogy reggel kijönnek megnézni. Az egész éjszaka rettegésben telt. Óránként mentem ki elemlámpával megnézni, hogy mennyire folyik a víz. Nagyon féltünk, hogy a régi csővezeték szétdurran a nyomástól. Szerencsére ezt megúsztuk most, reggel pedig kijöttek a munkások is, ismét befoltozták a vezetéket – mutatta a csőtörésről készült fotókat Márta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában