Testületi ülés

2024.03.21. 20:06

Buszjáratok tarifarendszeréről is szavaztak az esztergomi testületi ülésen

Mérföldkőhöz érkezett az esztergomi helyi közlekedés, a képviselő-testületi csütörtöki döntése nyomán április elsejétől az összvonalas felnőtt éves bérlet 5000 forintba fog kerülni. A diákoknak viszont jóval kevesebbet, mindössze 2400 forintot kell kiadniuk a buszbérletért.

Walczer Patrik

Esztergom Hernádi Ádám, a város polgármestere közösségi oldalán ismertette a lakossággal, hogy a testület csütörtöki ülésén elfogadott egy olyan határozatot, mellyel lényegében megreformálják a helyi buszjáratok tarifarendszerét.

Mérföldkőhöz érkezett az esztergomi helyi közlekedés, a képviselő-testületi csütörtöki döntése nyomán április elsejétől az összvonalas felnőtt éves bérlet 5000 forintba fog kerülni. A diákoknak viszont jóval kevesebbet, mindössze 2400 forintot kell kiadniuk a buszbérletért.
Még többen szállhatnak buszra és hagyhatják otthon autóikat Esztergomban 
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A döntés értelmében áprilistól az éves összvonalas bérlet ára 5000 forintra csökken. További jó hír, hogy a városban tanuló diákok bérleteit az önkormányzat továbbra is biztosítani fogja. A tarifareform részét jelenti az is, hogy megszüntetik a vonaljegyeket és havi bérleteket, helyette 500 forintos napijegyet lehet majd megváltani a járatokra, mely korlátlan utazásra jogosít majd fel. Hernádi Ádám arra is kitért, hogy egyébként az Esztergomban tanuló diákok, valamint a nyugdíjas-igazolvánnyal rendelkezők továbbra is ingyen utazhatnak majd.

Jelentős mérföldkő volt a buszközlekedésben a szeptemberi változás

Tavaly szeptember 1-jétől szintén jelentős változás lépett életbe a helyi közlekedésben, ugyanis attól a naptól kezdve fogadják el az esztergomi helyi járatokon a Komárom-Esztergom vármegyebérletet, illetve az országbérletet is.

Egyébként Hernádi Ádám a közösségi oldalán a mostani döntés nyomán azt is írja, hogy reményeik szerint a jövőben még többen fogják otthon hagyni gépjárművüket, ezáltal enyhülhet a nyomás a túlterhelt parkolási rendszeren. Végső soron pedig egy zöldebb és fenntarthatóbb irányba indíthatják el Magyarország első városát.

A csütörtöki testületi ülésen elfogadták azt a napirendi pontot is, mely a Prímás-szigeten lévő Suzuki Aréna és környezetének kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról szólt. A sziget a létesítmény, valamint a mellette lévő biciklis ügyességi pálya, a görpark és a közelmúltban elhelyezett pingpong asztal révén, illetve a sportpályáknak köszönhetően már így is a sportolni vágyók fellegvárának tekinthető, de a jövőbeli fejlesztések még jobban fellendíthetik a városi sportéletet.

Tizenkilenc napirendi pontot tárgyaltak

A csütörtöki rendes képviselő-testületi ülésen több tájékoztató is elhangzott és összesen tizenkilenc napirendi pontot tárgyaltak. Elfogadták többek között a Vaszary Kolos Kórház szakmai és pénzügyi beszámolóját, valamint a tavalyi évben az intézményke nyújtott támogatás elszámolását is. Döntés született többek között arról is, hogy a kórház mellett támogatást nyújt az önkormányzat az idei esztendőben az Esztergomi Várszínház, az Esztergomi Rögbi Kft. és a Balassa Bálint Múzeumért Alapítvány részére is. A testület megszavazta azt a napirendi pontot, mely a Megyei Jogú Városok Szövetségével kötendő támogatási szerződésről szólt, mely tulajdonképpen a Kárpátalja magyarlakta települései számára nyújtandó humanitárius segítséget foglalja magában. Egyébként a képviselők döntöttek egy zártkerti ingatlan haszonbérbe adásáról, valamint arról is, hogy módosítják a MÁV Zrt.-vel között belterületi 18159/24 helyrajzi számú ingatlanra vonatkozó bérleti szerződést is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában