Kegyeletteljes emlékezés

2024.03.20. 14:27

A Nemzet özvegyének élete elevenedett meg

Az idén is kegyeletteljes időutazásra invitálták a vértessomlóiakat március idusa kapcsán.

Kemma.hu

Az idén is kegyeletteljes időutazásra invitálták a vértessomlóiakat március idusa kapcsán

Forrás: vertessomlo.hu

A Berky Béláné vezette színjátszó kör, az 1848-as szabadságharc és forradalom előtt tisztelgő előadása telt házzal zajlott ezúttal is a helyi művelődési házban.

Az idén is kegyeletteljes időutazásra invitálták a vértessomlóiakat március idusa kapcsán.
Az idén is kegyeletteljes időutazásra invitálták a vértessomlóiakat a Berky Béláné (jobbra) vezette színjátszó kör a Nemzet özvegye című darabbal
Forrás: vertessomlo.hu

A tagok felcseperednek, változnak, a színjátszók Berky Zsuzsa vezetésével ugyanakkor már két évtizede hívják a nemzeti ünnepeken kegyeletteljes időutazásra a vértessomlóiakat.

A legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor élete szinte nyitott könyv az utókor számára. Az 1848-49-es forradalomban és az azt követő szabadságharcban betöltött szerepe mindenki előtt ismert. Ugyanakkor méltánytalanul keveset emlékezünk arról a személyről, aki végigkísérte életét, szerelme, múzsája, szellemi társa, támasza volt. Ő volt Szendrey Júlia, Petőfi Sándor felesége, aki mindig fontos helyet töltött be rajongásig szeretett férje oldalán. Ő volt az, aki a francia forradalom nagy tisztelőjeként 1848. március 15-e előestéjén megvarrta az első piros-fehér-zöld színű kokárdát, így elsőként viselhette Petőfi Sándor a szíve felett a magyar szabadság jelképét.

„A Nemzet özvegye” című darabban az ő élettörténete elevenedett meg ifjú korától haláláig - olvasható a vertessomlo.hu webhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában