Kemma.hu podcast

2024.02.11. 13:00

Változást hozó '50-es évek: gépek váltják a széncsaták és munka hőseit Tatabányán (PODAST)

A széncsatákról és a munkaversenyekről volt szó a Képes Történelem harminchatodik részében. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

Kemma.hu

Az 1946-ban elindított kampány eredményeként 87 százalékkal több szenet termeltek ki. Hatalmas propaganda indult el, hogy „harcoljanak” a szénért az emberek. A munkaverseny 1953-ban indult, kezdetben egy-egy személy, majd páros, vagy csapatos kihívásokkal, teljesítményekkel. Igen szép jutalmat is kaptak azok, akik kimagasló teljesítményt értek el. Az Állami Áruházban pedig el lehetett költeni a keresett összegeket. Dallos István egy képet is hozott, ahol a kirakat látszik. 

Volt, amikor kerékpárokat osztottak, vagy Csepel motorkerékpárokat a nagy teljesítményt nyújtók között. A Dolgozók Lapja 1946-tól jelent meg. Kezdetben kéthetente, ebben az időben minden második héten a a Harc a szénért című lapot olvashatták azok, akik értesülni szerettek volna a versenyek eredményeiről. Volt munkaverseny-felelős is, akinek csak ez volt a feladata. Ebben az időszakban a bányánál ötszörösére emelkedett a nem produktív, azaz a termelésben közvetlenül nem szereplő munkavállalók száma. 

Dallos István kiemelte Kapuvári Józsefet, aki atléta volt, mielőtt a bányánál kezdett dolgozni. Ő vitte az 1936-os olimpiai fáklyát Tatabánya közelében. Később szerepelt a neve a legjobbak között, 96 csille helyett 218-as vállalással. A munkaversenyek 1953-ra kifulladtak. A gépesítés irányába mozdult el az iparág. 1958-59 körül már fakarusz busszal szállították a bányászokat munkába, majd később több Ikaruszt is vásároltak. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában