ChatGPT

2024.02.13. 12:38

Teszteltük a mesterséges intelligenciát: ha csak rá hallgatsz, te is tuti megbuksz

„A lustaság fél egészség!” – tartja a közismert mondás, ami igaz abban az esetben is, ha a mesterséges intelligenciával kívánunk időt és energiát spórolni. A ChatGPT nevű chatbotot tesztelve rögtön kiderül: aki szimplán a rendszer által kapott válaszokra alapoz, ne lepődjön meg, ha rövid időn belül a bukás szele fenyegeti majd az iskolában.

Walczer Patrik

A pandémia már lecsengett, a szomszédunkban zajló háború sem mozgatja már meg annyira a fantáziánkat, ám a mesterséges intelligencia (még mindig) folyamatos beszédtémát nyújt. Van, aki úgy alkot véleményt, hogy valójában nincs is tisztában a működésével, más viszont tudatosan képezi magát és mindennapi életének része már, hogy egyes feladatok megoldásához segítségül hívja a gépek, rendszerek mesterséges tudatát.

Bár van többféle szoftver és lehetőség, a legtöbben a ChatGPT-t, mint egy igen fejlett chatbotot ismerik, ami kvázi igazi szupersztárrá nőtte ki magát az elfogultak szemében. Gyakran vallom, hogy az internet és a mobiltelefonok elterjedésével kezdett el igazán „elbutulni” a társadalom, a józan paraszti gondolkodás, netán logikus megközelítés helyett az átlagember rögtön bepötyögi a böngészőbe – rosszabb esetben a közösségi oldalakra – a kérdését és kap valamilyen választ. Pedig ha egy kicsit törné a fejét, lehet, hogy saját kútfőből is rálelne a megoldásra.

„Miért nem használod a ChatGPT-t cikkírásra?” – szegezték már nekem többen is ezt a kérdést, de mindig azt feleltem, hogy nem bízom benne, mert egy gép sosem tévedhetetlen. Ráadásul nekem tovább tart a mesterséges intelligencia által kreált mondatok átfogalmazása, mivel igyekszem őket az ízlésemnek megfelelően átszabni. A minap eljátszottam a gondolattal: vajon ha most lennék középiskolás, vagy szakdolgozatot kellene írnom az egyetemen vármegyénket érintő témakörben, akkor a könyvtárban fellelhető források felkutatása helyett vajon mennyire támaszkodhatnék az egyre népszerűbb rendszerre?

A honlap ne tévesszen meg senkit, ha rákérdezünk, hogy a chatbot tud-e magyarul, rögtön kedélyesen a mi nyelvünkön szól hozzánk. Nos következzék a teszt! A „Melyik a kedvenc Komárom-Esztergom vármegyei településed?” kérdésre nyilván nem tudott válaszolni, hiszen szubjektív válaszokra nem képes. Ellenben szerinte vármegyénk legdélebbi pontja Bajóton található – ami valójában térségünk északkeleti részén helyezkedik el –, a válaszban pedig hozzá is teszi: „a pontos földrajzi koordinátákat, valamint az aktuális határokat érdemes ellenőrizni a legfrissebb térképek vagy hivatalos források alapján, mivel ezek az információk változhatnak az idő múlásával”. Egyszer az egyik esztergomi buszmegállóban egy barátom kijelentette: Magyarország legkeletibb városa Győr és mellette van Ukrajna. Ki tudja, talán ő programozta a chatbotot is?

A rendszer íráskészsége egyre jobb és a mondatok is egyre „magyarosabbak”, a tartalmuk ugyanakkor véleményezhető. Esztergomot nevezte meg vármegyeszékhelynek, de azért piros pontot is felírhatunk neki, hisz Szent Istvánnal nagyon képben van. Dorogot a bauxitbányászatról híres településnek írja le, és úgy véli, hogy érdemes felkeresni a dorogi várhegyet (!), melynek tetején a Szent István-kápolna található. Máriahalom egyik legkiemelkedőbb jellegzetességének pedig az 1956-ban épült bazilikát tartja, melyet Mária tiszteletére szenteltek fel. Micsoda turistakalauz!

Alkalmazás
A szóbeli érettségire készülve mindig a magyar tételek tanulása közben aludtam el, vagy ment el az életkedvem. Ezért egyszer kitaláltam, hogy keresek egy olyan szoftvert, ami a begépelt szöveget felolvassa, hiszen ha hallom a mondatokat, akkor könnyebben rögzülnek. Az eredmény borzasztó lett, a monoton férfi hang egyenesen irritált, így a hangfájlt egy kicsit feldobtam, a beszéd alá bevágtam az „És megint dühbe jövünk” című film betétdalát. A fejem járt jobbra-balra a dallamra, de a tétel valahogy így sem raktározódott el az elmémben, így mindez csak időpocsékolás volt. Egyébként a mesterséges intelligencia nem ördögtől való dolog, például van egy olyan honlap, ahol a feltöltött hangfájlból készíthetünk leiratot, ami segíthet a tanulásban. A rendszer remekül dolgozik, ha nincsen a felvételben zavaró tényező. Persze nem kell a középkori géprombolók módszereit másolva felvenni a harcot a mesterséges intelligenciával szemben, de azt be kell látnunk, hogy bizonyos munkaterületeken hasznos és idővel megkerülhetetlen lesz az alkalmazása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában