Kemma.hu videó

2024.02.14. 12:02

Sikeresen zárult a tatai dandár toborzókampánya +videó

Több mint ötszázan vonultak be a tatai dandárhoz a Magyar Honvédség "Embert a vasra!" kampányának részeként.

Goletz-DeáK Viktória

Rengetegen jelentkeztek katonának

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Türelmesen, hatalmas táskákkal várakoztak az újoncok az MH. Klapka György 1. Páncélosdandár egyes számú kapuja előtt. Mind azért érkeztek, hogy a tatai tüzérséghez csatlakozzanak. Ha valaki nem találta az irányt, annak a messziről is jól látható, hatalmas PZH 2000-es önjáró löveg, a tüzérek legmodernebb harci járműve mutatta az utat. 

Voltak akiket szüleik, családjaik is elkísértek a bevonulásra. A 20 éves két barát, Szabolcs és Bálint Mohácsról érkeztek anyukáikkal. A fiúk nemrég fejezték be tanulmányaikat. Egyikük szakácsnak, másik pedig asztalosnak tanult az érettségi után. A fiúk azonban már régóta gondolkodtak azon, hogy kipróbálják magukat katonaként. Szüleik nehéz szívvel engedték ilyen messzire fiaikat, de örülnek, hogy közösen vágtak bele a feladatba és segítik egymást a 10 hetes kiképzés során. 

Közben összeterelték a várakozókat, hogy ismertessék velük a nap következő eseményeit. Elmondták nekik, hogy egy alap orvosi vizsgálattal fog indulni a nap, illetve drog szűréssel, ha valaki ezen átmegy biztos, hogy szerződnek velük. Azonban a nap hosszúra fog nyúlni, akár éjfélig is eltarthat mire elhelyezik őket a körleteikbe. Kivételesen a szülők is a családtagok is bemehetnek délután a laktanyába, hogy megnézzék hol fogják szeretteik a következő heteket tölteni. 

Az újoncok bevonulását Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, illetve Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is figyelemmel kísérte. A tatai dandárban tartott sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte, hogy Tata sok katona életében fontos helyszín volt. Ő maga is a tatai laktanyában töltötte tartalékos alapkiképzését, mintegy 10 évvel ezelőtt. Azóta viszont minden szempontból nagyon sokat fejlődött az alakulat. 

– Ezek a PZH 2000-es 150 milliméteres löveggel, 55 tonnás, nyolc méter hosszú büszkeségünk, a tüzérképességek alapja az európai országok és a NATO tagállamok között is egy kiemelt képességet jelent. A magyar épülő nehézdandár gerincét. És nagyon büszkék vagyunk, hogy ezek az eszközök szinte teljes számban itt vannak és megkezdhetjük velük a munkát – mondta a miniszter, aki a tüzérek védőszentjének, Szent Borbálának az áldását kérte a most bevonuló magyar fiataloknak, a kiképzőiknek és az alakulat parancsnokainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában