Csikkzero

2024.02.03. 19:51

Olyan sok volt a szemét, hogy a Rüdiger-tóig már el sem jutottak +fotók

A Csikkzero program keretében mintegy ötvenen tisztították meg szombaton a komáromi Generációk Házának környékét a csikkektől. Az önkéntesek a csikkek mellett sajnos rengeteg szemetet is találtak.

Körtvélyfáy Dina

A csikkek mellett sok szemét is összegyűlt a szombati komáromi csikkzero programon

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A programot a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők (KÖSZ) szervezték, akiknek elnöke, dr. Fehérvári Dávid elmondta, eredetileg a Rüdiger-tóig szerettek volna eljutni, de annyi szeméttel szembesültek a közeli bevásárlóközponthoz vezető úton, hogy inkább ezt a környéket szabadították meg a káros hulladéktól. Egy átalakított lombszívó gépet is használtak, amely csikkek és kisebb hulladékok felszívására alkalmas.

A Csikkzero program felhívja a figyelmet arra is, hogy évente a világon 6,5 trillió cigarettát vásárolnak, ebből pedig 4,5 trillió az utcán végzi hulladékként. A világ szemétkupacainak 30-40 százalékát eldobott csikkek alkotják. Nem alkalmasak újrafeldolgozásra, bomlási idejük pedig hosszú, mivel jelentős mennyiségű műanyagot tartalmaznak. A cigarettában található káros anyagok súlyosan környezetszennyezőek, egy csikk akár 500-1000 liter vizet is beszennyezhet.

Ellopták a hordókból kialakított kukát
A KÖSZ tagjai a város több olyan pontján elhelyeztek hordókból kialakított kukákat, ahol azt tapasztalták, hogy rendszeresen szemetelnek. Sajnos a Szabadság út–Bélapuszta közötti hordót valaki meglovasította az elmúlt napokban. Az egyesület tagjai jelezték, ezzel nem csupán az ő munkájukat veszik semmibe, hanem a helyi közösségek és a Városgazda Kft. tevékenységét is. Ráadásul ezek a hordók nem hasznosíthatóak másra, hiszen mindegyik aljára több lyukat is fúrtak.

Dr. Fehérvári Dávid hozzátette azt is, a rendezvény nagy sikert aratott a résztvevők körében, nem csak a városból, Almásfüzitőről és a vármegyén kívülről is érkeztek csikkszedők. Felhívta a figyelmet arra is, február végén, vagy március elején nagyszabású szemétszedési akciót terveznek. A diákokat arra biztatta, vegyenek részt ezen a programon is, hiszen ahogy a Csikkzero, a szemétszedés is értékes pontokat ér majd a II. Fenntarthatósági Kupában, amely a napokban vette kezdetét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában