Konferencia

2024.02.15. 15:01

Nem reménytelen a helyzet, fenntarthatóságunk kulcsa a vizeink védelme

A Fenntartható Városok "Több, mint zöld!" országos programsorozatának Tata volt a második állomása.

Kemma.hu

Az egész napos tatai konferencia témáját ezúttal a települési vízgazdálkodás képezte. Dr. Bartuszek Lilla, a projekt megálmodója elmondta, hogy céljuk a települési fenntarthatóság kérdéseit övező tudásanyag összegyűjtése, átadása, a jó gyakorlatok megosztásának elősegítése. A “Több, mint zöld!” javaslatcsomag nyolc alterületet vonultat fel, melynek célja alapvetően települési és nemzeti szintű döntéshozóknak készül annak érdekében, hogy azonnal átültethető és megvalósítható megoldásokat kínáljon. Az eseményen többek között részt vett Petri Bernadett, Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos is, aki a Kemma.hu-nak elmondta, hogy nem véletlenül a Vizek városát választották a mostani helyszínnek. 

Tatán tartottak fontos konferenciát a fenntarthatóság jegyében
Tatán tartottak fontos konferenciát a fenntarthatóság jegyében
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

– Úgy látjuk, hogy a vízgazdálkodás, vagy általában a víz az elkövetkező időszakban a fentarthatósági gondolkodás középpontjában fog állni. Úgy véljük, hogy Tatán már vannak olyan meglévő projektek, amik példaértékűek és amik uniós finanszírozásra is igényt tarthatnak. Ezek olyan lényegi beavatkozások, amik komoly hatással vannak mind a társadalomra, mind a vízgazdálkodásra – magyarázta a miniszteri biztos, aki szerint a programsorozat célja, a fenntarthatósági gondolkodás, és az arra irányuló beavatkozások kapjanak uniós támogatást. Vagyis szeretnék a törekvéseket összehozni a forrásokat, amivel európai példát állíthatnának Közép-Európában.

Az eseményen Bencsik János országgyűlési képviselő is köszöntötte a résztvevőket. A képviselő szerint Tatán az önkormányzat a vízgazdálkodási szakemberek segítségével, a civileket is bevonva igyekszik megteremteni a vizek fenntarthatóságát, megtartását. 

– Az esőkertek egy jó példa arra, hogyan lehet városi környezetben minél több esővizet megtartani. Ehhez azonban az kell, hogy alakosság is partner legyen benne, és segítsenek rendben tartani a területeket. Nem reménytelen a helyzet. A fenntarthatóság eléréséért engednünk kell a természet irányába, hogy a természet vissza tudja venni azokat a szabályozási feladatokat, amik egyébként nagyon sokat tudnak adni számunkra – szögezte le Bencsik. 

Tanulni szeretnének 

Michl József, Tata polgármestere köszöntőjében először megköszönte, hogy a város adhat otthont a konferenciának. 
– Valóban rengeteg tapasztalatunk van a háromszáz hektár vízfelület, illetve ugyanennyi zöldfelület gazdálkodásával, gondozásával kapcsolatosan. A nagy folyón és a tengeren kívül minden van Tatán, a kicsi forrástól a nagy tóig, de mégis úgy vagyunk, hogy mi is nagyon nagyon szeretnénk tanulni, és nagyon sokat igyekszünk másoktól ellesni, másoktól tanulni. És jó szívvel adjuk tovább a mi tapasztalatainkat is, ahogy eddig is ezt tettük – mondta a város vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában