Apokalipszis

2024.02.11. 15:30

Mit tenne a 100 méteres aszteroida Esztergommal? Csillagász modellezte le az armageddont

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a NASA tudósai által generált vészjelzések, melyek a közösségi oldalakon és a bulvárlapok hasábjain rendre arról tájékoztatták az olvasókat, hogy hatalmas aszteroida közelege a Föld felé, mely hírt több portál is a jellemzően olyan klikkvadász címmel tálalt, mint: Ez már az armageddon? Egy esztergomi amatőr csillagász megelégelte a konteókat és egy számítógépes szimulációval mutatta be, hogy mi lenne, ha városára rázuhanna egy aszteroida.

Pöltl Zoltán

Szamosvári Zsolt, esztergomi amatőr csillagász már többször is szerepelt a 24 Óra, illetve a Kemma.hu hasábjain. Korábban arról adtunk hírt, hogy a helyi Regiomontanus Csillagász Klub tagja égboltot kutató munkássága különleges eredményeit, kettős csillagok felfedezését amerikai szaklapokban publikálhatta, de a 2023 februárjában történt amerikai UFO (vagy kínai ballon?) észlelésekkel kapcsolatban is kikérdeztük véleményét. Saját blogján, az Észlelési naplóm - astricus.blogspot.com-on a napokban egy még a fentieknél is különlegesebb témát boncolgat cikkében.

Az esztergomi csillagász ezúttal nem kevesebbel, mint Esztergomban becsapódó égitest általi elpusztulásának szimulációjával hívta fel magára a figyelmet. 
− Ez a bejegyzés kicsit más, mint az eddigiek, leginkább egy elképzelt katasztrófa hatását igyekszem bemutatni. Gyakran bukkannak fel ugyanis a bulvársajtóban olyan drámai hírek, amelyek szerint „Aszteroida száguld megállíthatatlanul a Föld felé, figyelmeztetett a NASA”. Általában elég sok kattintásszámot érnek el, de az olvasók nagy többsége el sem tudja képzelni, mi történne akkor, ha egy ilyen égitest ténylegesen becsapódna. Nézzük meg egy szimulációban! − írta.

A hobbista csillagász szimulációjának egyik fázisfotója - Esztergom belvárosába becsapódik egy aszteroida
Forrás: astricus.blogspot.com

A Szamosváris Zsolt által bemutatott példában a „sztori” szerint egy 100 méter átmérőjű, 17 kilométer/másodperc (3600 kilométer/óra) sebességgel, 45 fokos szögben haladó égitest, aszteroida zuhan Esztergomra (vagy ahhoz nagyságú) kisvárosra. A képekkel illusztrált szimulációban ennek megfelelően a belváros legforgalmasabb csomópontjánál földet érő égitest „a becsapódás pillanatában egy 542 méter széles és 115 méter mély kráter jönne létre a város szívében, ezzel együtt az itt levő épületek és lakóik nyomtalanul eltűnnének”, írja az amatőr tudós, majd azzal folytatja, hogy „a becsapódás 45 megatonna TNT energiáját szabadítaná fel”, melyről összehasonlításként leírja, hogy az egy Hirosimát romba döntő 21 kilotonnás bomba hatásának felelne meg.

A szimulált pusztításnak ekkor nincs vége, a hobbista hozzátette, hogy a becsapódás további hatására iszonyatos erejű lökéshullámot generálódna, amely 16 kilométeres hatókörön belül minden épületet elpusztítana, így Esztergom és a szomszédos Párkány is eltűnne a föld színéről, de még 22 kilométeres körben is összedőlnének a házak. A cikk végén még hozzátette a szerző, hogy a fentieken túl utóhatásként egy F5-ös tornádóval is számolni kellene, ami vélhetően 20 kilométeres körben minden nagyobb növényt, tehát fát kicsavarna tövestől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában