Kettős csillag

2023.01.10. 11:57

Esztergomi csillagász cikkét publikálta egy amerikai asztronómiai szaklap

Az esztergomi Szamosvári Zsolt robottávcsövével készít képeket a csillagos égboltról, és ennek során tavaly kettős csillagokat fedezett fel. Az erről szóló cikkét január 6-án egy tudományos amerikai szaklap közölte. A kivételes fejlemény történetét maga a felfedező mesélte el a Kemma.hu-nak.

Pöltl Oxi Zoltán

Szamosvári Zsolt esztergomi amatőr asztronómus, akiről vélhetően kettős csillagot neveznek majd el az amerikaiak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Szamosvári Zsolt csillagász fiatalkori orientációját követően az ezredforduló után fordult újra érdeklődése az asztronómia tudománya felé. Csillagászati távcsöveket vásárolt, magyar és külföldi szaklapokat, könyveket bújt, illetve csillagász körökben cserélt tudást. Az esztergomi csillagász által tavaly decemberben elküldött és idén január 6-án a amerikai Journal of Double Star Observations honlapon megjelent publikációja a kettős csillagokról szól.

A Kettős csillagok kimérése robottávcsővel és az AstroImage programmal című cikkben az egymással kölcsönhatásban lévő azon csillagokról van szó, melyek az égbolton is egymás mellett lévőnek látszanak és a valóságban is egymás mellett vannak. A 19. századtól létező Washington Double Star Catalog nevű, szakmai összesítő, melyet az Egyesült Államok haditengerészete által fenntartott obszervatórium gondoz, egyik feladatként jeleníti meg a felfedezett összes kettős csillagot. Az égbolt és a csillagok változása miatt a méréseket újra és újra meg kell tenni, a korábbi adatok emiatt változhatnak.

Nem volt róluk adat

A Szamosvári Zsolt által bemért kettős csillagok olyanok, melyekről csak 2005 előttről vagy még egyáltalán nem volt eddig adat. A magyar csillagász írásának egyik érdekessége, hogy abban olyan kettős csillagról is közöl, melyeket eddig más nem jelzett, így vélhetően – avagy az eddigi szakmai hagyományoknak megfelelően – róla nevezik majd el, egész pontosan monogramja és egy számsor szerepel majd az általa felfedezett double stars nevében.

A negyedévente frissülő Journal of Double Star Observations honlapon közölt publikációk egyrészt komoly szakmai kontroll után látnak napvilágot, másrészt az ott olvasható tanulmányokat az Egyesült Államok haditengerészete beemeli az általa kezelt Washington Double Star Catalog-ba. A fenti említett honlapról állítható, hogy az a világ egyik leginkább mértékadónak tartott, a kettős csillagokkal foglalkozó tudományos platformja, ahová a világ számos asztronómiával foglalkozó szaktekintélye közöl cikket.

Szamosvári Zsolt tudományos írásának publikálása ritka eredmény, mivel magyar csillagászok elvétve tesznek közzé cikket a fenti amerikai oldalon. A csillagász elmondta: tudomása szerint a Journal of Double Star Observations felületre eddig csak Berkó Ernő, a szintén amatőr csillagász publikált eddig. Az esztergomi asztronómus folytatja a sort: már előkészületben van két új cikke, melyeket szintén az amerikai szakoldalra szán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában