Ünnepség

2024.02.01. 20:24

Örömtáncot jártak az oroszlányi együttesek a 70. városi gálán +fotók

Egész napos ünnepi programsorral tisztelgett Oroszlány vezetése a kerek városi évforduló alkalmából. Voltak gyermekprogramok, gálaműsor és a múlt, valamint a jelen üzenetét is tolmácsolták a jövőnek.

Wágner Zsanett

Időkapszulát is elhelyeztek az ünnepségen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

– Esik az eső, ahogy 70 évvel ezelőtt is tette – ezekkel a szavakkal kezdte az időkapszula elhelyezés előtt megtartott ünnepi köszöntőjét Lazók Zoltán a város főterén. A városvezető szerint így számolt be Oroszlány várossá válásáról a Dolgozók Lapja, az akkori 24 Óra 1954-ben. – A történelem ismétli önmagát – folytatta, miközben kiemelte, hogy a több mint 300 éves múlttal rendelkező település a bányászatnak köszönheti a várossá válást. Elmondta azt is, hogy legalább 30 év múlva, a 100 éves évfordulón nyitható ki az időkapszula.

A borongós időjárás ellenére szép számmal részt vettek a Szent Borbála téren tartott köszöntésen, ahol többek között Fátrai Márta, az Oroszlányi Nyugdíjas Értelmiségi Klub elnöke szólt a tömeghez. Az esernyők takarásából azért kitetszett néhány jókívánság. Egyebek mellett az, hogy a civil szervezet az értékek megőrzésére és újak teremtésére szólította fel a jövő generációt, továbbá kapcsolatépítésre és a közösségi erő megőrzésére. Ezt követően iskolás gyermekek is üzentek az utókornak. A diákok szeretnének strandot, állatkertet, vidámparkot, tisztább környezetet és ingyenes édességboltot Oroszlányban.

Az ünnep ezután a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében gálaműsorral folytatódott. A teremben korlátozott számú vendég foglalhatott helyet, köztük az egykori városvezetők úgy, mint Kis Imréné (1983-1990), Dr. Sunyovszky Károly (1990-1994 és 1998-2002), Székely Antal (1994-1998), Rajnai Gábor (2002-2010) valamint Takács Károly (2010-2014). Őket tapsolta meg Popovics György vármegyei közgyűlési elnök, Dr. Kancz Csaba főispán, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit és Gurmai Zita országgyűlési képviselők, valamennyi intézményvezető, bányászati tisztségviselő, Rabi Ferenc BDSZ elnök és több szépkorú, akik Oroszlánnyal egyidősek, 70 évesek lettek.

– A kamasz városból bölcs felnőtt lett – mondta Lazók Zoltán, aki elsőként lépett színpadra és aki a Bányászhimnusz soraival köszöntötte a meghívott vendégeket. A városvezető eltekintett a felsorolástól Oroszlány mérföldköveit illetően, inkább saját családja emlékein keresztül vázolta fel az elmúlt esztendőket. – A múlt erejével építjük a jövőt – ez már Czunyiné dr. Bertalan Judit beszédében hangzott el, aki azt kívánta, legyen ez a város sokak otthona a jövőben is, nem csupán a lakóhelye.

Dedikált kosármez is került a kapszulába
Az időkapszulába fontos emlékeket zártak. Helyet kapott lapunk, a 24 Óra vármegyei napilap február 1-i száma és 2840 helyi újság különszáma is. Várostérkép, a képviselő testületi tagok, valamint a nemzetiségi önkormányzatok névsora és fényképei. Ezenkívül a 70 éves jubileumi díszünnepség meghívója, az Oroszlány 70 kitűző, a Nyugdíjas Értelmiségi Klub üzenete és fényképe, valamint két általános iskola (a Hunyadi Mátyás-és a József Attila Általános Iskola) tanulóinak üzenete. Ezenkívül nem hiányozhatnak a városról készült fotók és videók, de a MVM OSE-LIONS NB1 férfi kosárlabda csapat fényképe és dedikált meze, valamint az Oroszlányi Sportegylet fényképei sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában