Jubileum

2024.02.01. 11:30

A 70 éves Oroszlánynak üzennek a bányászvárosból

Kiderült, mit rejt majd az oroszlányi időkapszula, amit a február elsején délután kezdődő 70. születésnapi rendezvény keretében helyeznek el a város főterén.

Kemma.hu

Február elsején lesz 70 éve, hogy a minisztertanács határozata alapján Oroszlányt várossá nyilvánították, ami megjelent a Magyar Közlönyben is. A kétnapos ünnepi programsorról Körtvélyfáy Zoltán, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ megbízott igazgatója beszélt portálunknak. 

A dirigens szerint a jövőnek „épül” az időkapszula, amit 16 órakor, a várossá nyilvánítás 70. évfordulója alkalmából helyeznek el a Szent Borbála téren, a Bányászok szobornál és aminél kikötötték, hogy harminc év múlva kinyitják. Lazók Zoltán polgármester és dr. File Beáta jegyző a titkárság munkatársaival összeállították, mi kerül az időkapszulába. 

Helyet kap lapunk, a 24 Óra vármegyei napilap február 1-i száma és 2840 helyi újság különszáma is. Az időkapszulában lesz a várostérkép, a képviselő testületi tagok, valamint a nemzetiségi önkormányzatok névsora és fényképei. Ezenkívül a 70 éves jubileumi díszünnepség meghívója, az Oroszlány 70 kitűző, a Nyugdíjas Értelmiségi Klub üzenete és fényképe, valamint két általános iskola (a Hunyadi Mátyás és a József Attila Általános Iskola) tanulóinak üzenete. 

Ezenkívül két pendrive adathordozó, melyen a városról készült fotók és videók láthatóak, de a MVM OSE-LIONS NB1 férfi kosárlabda csapat fényképe és dedikált meze, valamint az Oroszlányi Sportegylet fényképei. Szerepelnek majd továbbá  február 1. napi meteorológiai adatok és Oroszlány város bora is.

Körtvélyfáy Zoltán elmondta, sok gyermekprogrammal készülnek. Csütörtökön például a Lóca Együttes Elvarázsolt papucsok zenés műsor várja 14 órától az apróságokat. Az időkapszula elhelyezése után a színházteremben folytatódik az ünnep, csaknem 300 meghívottra számítanak a gálán, amit a Bakfark Bálint Alapfokú Művészeti Iskola előadása nyit és a Szíjj Irma Kamarakórus fellépése zár. Este fél 7-től pedig tűzzsonglőrök mutatják be tudásukat a város főterén.

Másnap, azaz február 2-án az Oroszlány Barátainak Körével és a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezetével közösen retró farsangot szervez a Kölcsey pénteken 19 órától. Ez egy batyusbál lesz, amin a Lecsó zenekar és a Schemlinger Musikanten szolgáltatja majd a talpalávalót. A vendégeket welcome drink várja, de tombolasorsolás is lesz. A három legjobb 1954-es témájú jelmezeket díjazzák. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában