Okokat keresnek

2024.02.04. 10:17

Klímaváltozás miatt csökken a tatai források vízszintje

Hiába a rengeteg csapadék, ha az egyszerre zúdul le és nem tud beszivárogni a talajba, akkor nem jut el a karsztvizekhez sem, amik pedig a tatai forrásokat táplálják. A tatai felszín alatti és felszíni vizek aktuális állapotáról is szó esett a város legutóbbi testületi ülésén. Ugyanis az erről szóló előterjesztés is szerepelt a napirendi pontok között.

Goletz-DeáK Viktória

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a beszámoló szerint az elmúlt három évben folyamatosan figyelték Tata vizeinek az alakulását. A teljes, üzemképes monitoring hálózat adatait pedig egy adatbázisban gyűjtik. 

 Ahhoz, hogy a továbbiakban megvizsgálhassuk a vizek alakulását, tisztáznunk kell, hogy milyen típusú felszín alatti vizeket különböztetünk meg.

A talajvíztároló vize a felszín közelében, a legfelső vízzáró réteg felett található víz. A rétegvíztartó már a mélyebben fekvő víztartó rétegben tározódott víz, amelyet összefüggő vízzáró réteg választ el a felette levő talajvíztartó rétegtől. Karsztvízek pedig azok a felszín alatti vizek, amelyek a talaj karsztosodott kőzet rétegei között helyezkednek el.

A csapadékon múlik minden: nem mindegy, hogy mikor és mennyi esik

A tanulmány egyértelműen rávilágit arra, hogy a karsztvizek és a csapadék alakulása szoros összefüggésben van. Ez azt jelenti, hogy hiába a rengeteg, egyszerre lezúduló eső, nem képes beszivárogni a talajba, hanem elfolyik. Ezek főleg a talajvízbe, azon keresztül pedig az Által-érbe, illetve a Kismosóba kerülnek, illetve a növényzet veszi fel, a többi pedig elpárolog. Ennek tükrében fontos először megvizsgálni azt, hogyan is alakult az elmúlt években Tatán a csapadékvíz.

A monitoring rendszer közel három éves üzemeltetési időszakában, a tatai havi csapadék és számított karsztos beszivárgás adatait is figyelték és rögzítették.

Jó példa erre a 2012. és a 2022-es évek, nagyon szárazak voltak. Emiatt a számított karsztos beszivárgás mind a két évben nulla milliméter volt. Ettől pedig a karsztvízszintek mind a két évben folyamatosan süllyedtek. A 2013-2018. közötti időszak már csapadékosabb volt, jellemzően hozták a sokéves átlagos csapadék-mennyiséget. 

De 2019-től már újra csökkent az éves átlagos csapadék, különösen az őszi-téli  hónapokban, ami a karsztos beszivárgás mennyisége szempontjából meghatározó időszak. Sajnos a következő évek sem hoztak sok esőt: 2021. évi 500 milliméter csapadék mintegy 17 százalékkal, a 2022. évi 436 milliméter pedig 28 %-kal maradt el az 1950 utáni sokévi átlagtól, ami 605 milliméter volt. Viszont a 2023. évi 801 milliméteres csapadék összeg viszont rekordnak számít. Ez a mennyiség 32 százalékkal meghaladja a sokéves átlagot.

Mint arról korábban beszámoltunk: Michl József, Tata polgármesterével közösen nemrég újra megmérték a Tükör-forrás vízszintjét, amiről videó is készült. Itt említi a városvezető is, hogy tavaly rekordmennyiségű csapadék hullt a városban.

A tanulmányban kiemelték, hogy 2023. január – június - augusztus - október – november - december hónapok  csapadék-mennyisége kiemelkedő volt, ezek hatására telítődött a háromfázisú zóna. Ez által a téli időszakban nagyobb beszivárgásra lehet számítani.

És akkor nézzük meg, hogy ezek hogyan alakultak a felszín alatti vizek az elmúlt években.

Az észlelés során mért talajvízszintek abszolút magassága megerősíti a már általánosan kialakított áramlási képet, amely szerint a talajvizek Tata területén nagyjából délről Északfelé süllyednek. A talajvíztartó utánpótlódását az úgynevezett fekü rétegvíztartó és a karsztvíztároló felől, valamint a  csapadékból kapja. A talajvíztároló vize az Által-érbe és a Kismosó patakba folyik el, továbbá a növényzet és a párolgás csökkenti. A talajvíztartó vízszintjét az Által-ér és a Kismosó patak stabilizálja, így az észlelő kutakban jelentős ingadozásokra nem lehet számítani.
A rétegvíztartó vízszintje nagyjából 1,5-4 méterrel haladja meg a talajvízszintet. A rétegvízszint kis mértékben, átlagosan 30-40 centimétert süllyedt. 

A tatai karsztvízszintekre azonban már jóval nagyobb hatása volt a száraz időszaknak: az egymást követő száraz évek hatására, 2021. januártól 2023 februárig 1,8  métert süllyedtek. Míg a 2018. évi maximális karsztvízszinthez képest a csökkenés addigra elérte a 3 métert. Erre egyébként a tároló regenerálódásának kezdete, tehát az 1990-es évek eleje óta nem volt példa. Szerencsére a süllyedési tendencia 2023. februárban megállt, és július végéig átlagosan 0,2 méter emelkedést tapasztaltak. A 2023. augusztus elejéig rendelkezésre álló mérési eredmények alapján a karsztvízszint alakulása egyértelműen bíztató. A 2023 december közepén és 2024 január elején eltelt 3 hét alatt 0,4 métert emelkedett a karsztvízszint a két alkalommal történt kézi vízszintmérések alapján. Mint írták: a folyamatos vízszintmérő műszerekben regisztrált adatok kinyerésére várhatóan 2024. februárban kerül sor.

Vagyis az adatokból is egyértelműen megállapítható, hogy a karsztvízszintet az éghajlati hatás, a csapadék és a karsztos beszivárgás befolyásolták az elmúlt 10-15 évben. 
 





 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában