Vízszint

2024.02.02. 11:30

Lassan öt éve száraz a tatai Tükör-forrás

A tavalyi csapadékos évnek köszönhetően elkezdtek emelkedni a tatai források vízszintjei.

Goletz-DeáK Viktória

Szárazan áll a forrás medre már jó ideje

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sz. I.

A tatai felszín alatti és felszíni vizek aktuális állapotáról is szó esett a szerdai testületi ülésen. Ugyanis az erről szóló előterjesztés is szerepelt a napirendi pontok között. A tájékoztatóból többek között kiderült, hogy az elmúlt három évben folyamatosan figyelték Tata vizeinek az alakulását. A teljes, üzemképes monitoring hálózat adatait pedig egy adatbázisban gyűjtik. 

Tata Város Önkormányzata 2021-ben kötött vállalkozási szerződést a Geoszféra Kft.-vel a 2020-ban létesített monitoring kutak vízszint és vízminőségi, továbbá az egyéb, már korábban létesített, karszt- réteg- és talajvíz megfigyelő kutak észlelésére és értékelésére. Az éves értékeléseket pedig a Hydrosys Kft. végzi, amelyben szerepelnek a Vízmű és a Vízügy kezelésében lévő tatai monitoring kutak észlelési adatai is. 

A most nyilvánosságra kerülő tájékoztató szerint egyértelműen megállapítható, hogy karsztvíz, vagyis a felszín alatti vizek várható szintjét az éghajlati hatás, karsztos beszivárgás és a térségi vízkivételek befolyásolják. A regenerálódási időszak, illetve a kvázi egyensúlyi állapothoz kapcsolódó eddigi legmagasabb szint 2018-ban volt, így az Angolparkban lévő pozitív Tükör-forrás, táplálta a Vízimadár-tavat és a Malom-patakot. 

A 2018 második fele és 2022 december végéig tartó karsztvízszint süllyedés miatt, azonban 2019-től ismét elapadt a Tükör-forrás, és sajnos még jelenleg is szünetel az angolparki forrástevékenység.

Azonban a legújabb mérések bizakodásra adnak okot. Mint arról korábban beszámoltunk: Michl József, Tata polgármesterével közösen nemrég újra megmérték a Tükör-forrás vízszintjét, amiről videó is készült. Ennek jelentőségéről is beszélt a polgármester a testületi ülésen. 

- Hogy ha ez huzamosabb ideig így tartana, vagyis minden esztendőben kicsit magasabb lenne az átlagnál csapadékvíz mennyisége. És ilyen formában esne le, mint tavaly, vagyis, hogy nagyon jól beszivárgott a talajba ez a vízmennyiség. Vagyis nem óriási, hirtelen lezúduló eső jön, ami azonnal el is folyik. Akkor látható és érzékelhető a tatai források szintemelkedése is. Ezt tapasztaljuk, ezt mérjük, erről szól ez az előterjesztés is - összegezte a polgármester a felmérés fontosságát. 

A testületi ülésen elhangzott előterjesztés egyébként arra is rávilágított, hogy a Tatán fakadó karsztforrások közül a legnagyobb hozammal a Fényes-források fakadtak. Az öt különböző méretű tóból álló rendszerben a langyos 20-23 fokos karsztvíz a 3-5 méter mélységű tavak fenekén tör fel. A legtöbb és legbővebb vizű forrás a Grófi-tóban fakad, és a Fényes-források hozamának döntő részét adja. A Grófi-tó vize a Körtefás-, Sarki-, Védett- és Feneketlen-forrásokat, tavakat összekötő árkokon keresztül folyik ki a területről. A Fényes-források hozammérését 2022-től évi 4 alkalommal végzik a Vízügy szakemberei. Az idei mérések alapján az összes vízhozam átlagosan 80 százaléka származik a Grófi-tóból. A tanulmány arra is kitért, hogyan hasznosítják a tatai karsztvizeket. 

Mint kiderült, a város víziközmű hálózata állami tulajdonban van, melynek kezelője az Északdunántúli Vízmű Zrt. A város vízellátása karsztvízből, a tatabányai vízaknákból, történik, amelyek vize a kitermelés helyén ásványvíz minőségű. A városi vízhálózatba betáplált éves vízmennyiség az elmúlt években mintegy harminc százalékkal emelkedett, ami az aszályos, száraz időszakhoz köthető. Azt is megemlítik a tájékoztatóban, hogy a városi összes vízhasználatából mindössze 3 százalékot használ el a két ipari park.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában