Jegyzet

2024.02.06. 21:00

Jelek

Nagyon változatos lett időjárásunk az elmúlt napokban felénk. Aztán beugrott, talán valahol mindig kék volt az ég, máshol meg ránk ülni készültek a sötétebb színű felhők.

Fenyvesi Károly

Az egyelőre fejünk fölötti lehetőségek egyik nagyon új eleméről még keveset hallottam. Pedig kora reggel otthon elvállaltam a kenyér vásárlását a helyi kisboltban. Arról sem tehetek, hogy a szomszédos kultúrcentrum pultjánál senki sem akart válaszolni két reggeli féldecijük közben. Lehet, hogy korán érkeztem.

Utólag belátom, talán kicsit messziről indítottam. Bénult emberek életkörülményeinek javítására egy cég robotja kísérletként hatvannégy, az emberi hajnál vékonyabb szálat helyezett el valaki agyának azon részén, amely az úgynevezett mozgási szándékot szabályozza.

A jövő? A mozgásra képtelenek telefonálni, levelet írni, internetezni tudnak. Jogos a kalapemelés! A szakemberek szerint a vezeték nélkül tölthető, akkumulátorral működtethető szálak sok lehetőséget kínálnak a kísérleti alanyoknak, hogy rögzítsék, és vezeték nélkül továbbítsák az agyi jeleket egy olyan alkalmazásnak, amely dekódolja a mozgási szándékaikat. A tegnap déli harangszó közben egy, a kocsmában reggel válasz nélkül hagyott ismerősöm csengetett. Kétütemű volt a kérdése. Tudakolta, hogy ha beszáll a jelzett izgalmas agyműtétbe, mennyit kaphat érte dollárban. És lehetséges-e a jeladás visszafelé is?

Utóbbi kérdésére sem tudtam választ adni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában