Fejlemények

2024.02.14. 11:25

Idén már különleges gyerkőcök otthona lehet a tatai Szivárvány Óvoda

A Fürdő utcai óvoda fogadta be a tatai Szivárvány Óvodába korábban járó gyerekeket. Szeptembertől speciális oviként indulhat az élet a Szivárványban.

Kemma.hu

A tatai Szivárvány Óvodába szeptembertől visszatérhet a gyermekzsivaj

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Nagy felújítás vár a Tatai Kincseskert Óvoda Szivárvány Tagintézményére. A januári testületi ülés egyik előterjesztésében arról számoltak be, hogy a munkálatok során az épület megfelelő szellőzésének biztosítása érdekében a nyílászárókat résszellőzővel, a csoportszobákat pedig aktív ventilátoros szellőztetővel szerelték fel. A felújítási munkálatok közben feltárt belső szigetelési problémák megszüntetése érdekében szükségessé vált a csoportszobák padlózatának szigetelése valamint a laminált parketták cseréje, mely munkálatok jelenleg is zajlanak.

A tatai Szivárvány Óvodába szeptembertől visszatérhet a gyermekzsivaj
A tatai Szivárvány Óvodába szeptembertől visszatérhet a gyermekzsivaj
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Ebben az átmeneti időszakban a kisgyermekek a Tatai Kertvárosi Óvoda Fürdő utcai Néphagyományőrző Tagintézményében kerültek áthelyezésre.
A beszámoló szerint már a 2022-es évi óvodai beiratkozásokat követően láthatóvá vált a gyermeklétszám csökkenése. Ezért a Tatai Kertvárosi Óvoda Fürdő Utcai Néphagyományőrző Tagintézményében egy csoportot, majd a Szivárvány Óvodában további egy csoportot szüntettek meg.
A gyermeklétszám csökkenése miatt szükséges a férőhelyek további áttekintése. Az előzetes számítások szerint a jövőben az óvodákban a Szivárvány Tagintézmény nélkül is tudnak minden óvodás korú gyermeknek helyet biztosítani. 

Ezeket figyelembe véve az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a Tatabányai Tankerületi Központtal, valamint a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetésével annak érdekében, hogy a Kincseskert Óvoda Szivárvány Tagintézményének felújítási munkálatait követően az ingatlanban a 2024/25-ös tanévtől speciális óvoda működhessen.

– Az intézmény felújításának egy következő ütemét kezdtük el tavaly, ezért a csoportot nem tudtuk már elindítani. Az új csoportot és a régit pedig valahova el kellett helyezni. A fürdő utcai óvodában volt szabad hely, így odakerült ez a csoport. Most arról döntöttek a képviselők, hogy egész tanévben ott maradjanak a gyerekek – magyarázta Michl József polgármester a testületi ülés után. 

– A Szivárvány Óvodánkban pedig egy speciális óvodát szeretnénk a jövőben létrehozni. Befejezzük a padozat felújítását ebben az épületben, ezt követően pedig a tankerülettel, vagy a református egyház által fenntartott egységes módszertani gyógypedagógiai intézménnyel kötünk megállapodást egy speciális óvoda működtetésére. Ami azt jelentené, hogy a szakértői bizottság által javasolt nehezen nevelhető, illetve egyéb nehézségekkel küzdő kisgyerekek járnának oda. 

Egy speciális helyen sokkal gyorsabban, sokkal jobban tudnának fejlődni. Ezeket a gyerekeket fogja ez a speciális óvoda ellátni, ami egy nagyon nagy segítség lesz a városunknak. Egyrészt azért, mert ilyen óvoda Komáromban és Kömlődön van, de Tatán nincsen. 

Így azoknak a szülőknek, akik ezzel a nehéz helyzettel meg kell hogy küzdjenek, nem kell máshova vinniük a gyermeküket. Ez a következő szeptemberben jó eséllyel el tud indulni ez az intézmény – tette hozzá a város vezetője. 

Az előterjesztés szerint a Református EGYMI-vel való egyeztetésekkel az elmúlt időszakban sikerült  előrelépni. Terveik szerint a 2024/2025-ös tanévtől a tatabányai telephelyük átköltöztetésével logopédiai óvodát szeretnének működtetni az ingatlanban. Erre azért is van szükség, mivel a városban az elmúlt években megnövekedett a sajátos nevelési igényű gyermekek száma, mely gyermekek ellátása speciális feltételeket igényel.

 Fontos szempont, hogy a működés során kis létszámú csoportokban valósulhat meg a gyermekek ellátása, melyet a jelenlegi normál óvodai nevelés során nem tudnak biztosítani. Mint írták: az egyeztetések és az előkészítés jelenleg is zajlik, a képviselő-testület februári ülésére előterjesztést készítenek a felújítási munkák és a további egyeztetések alakulásáról, valamint az intézmény-átszervezéshez szükséges döntésekről.

Szülőktől kapott információk alapján a Kemma.hu korábban arról számolt be, hogy tavaly augusztus végén váratlanul bezárt a tatai Szivárvány óvoda. A szerkesztőségünkbe érkezett jelzések szerint a szülők még úgy vitték haza júliusban a nyári szünet előtt a csemetéiket, hogy augusztus végén majd a Szivárvány Óvodába térnek vissza. A kezdésről szóló tájékoztató helyett azonban egy rendkívüli szülői értekezletre kaptak meghívást. Ott pedig kisebb sokként azzal szembesültek, hogy mostantól más intézménybe kell a gyerekeknek menniük. Ugyanis a négy hetes nyári szünet alatt, a hatalmas esőzések során az épület olyan komolyan beázott, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy döntöttek, az épület vizes falai közé nem mehetnek vissza a gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában