Kis-Duna

2024.02.17. 20:25

Hihetetlen, de ezen a hídon még Angelina Jolie és Brad Pitt is megfordult házasságuk idején

Az 1964-ben újjáépült esztergomi Bottyán János-híd – melynek elődjét a visszavonuló német csapatok robbantottak fel 1944-ben – egy 19. századi Kis-Dunán átívelő híd utódja. Helytörténeti históriánkban most a királyvárost és a Prímás-szigetet összekötő út történetét meséljük el, benne azt is, amikor Brad Pitt és felesége, Angelina Jolie ezen az esztergomi hídon forgatták filmjüket.

Pöltl Zoltán

Az esztergomi Kis Duna hídnak érdekes története van

Fotó: P.Z.

Esztergom sok egyéb mellett a hidak városa is, melyek históriája szorosan köthető a település, de akár az adott korszak országos történéseihez is. A város folyóparti adottsága mellett a folyó és a település között lévő sziget okán is több hidak építését eszközölte a távolabbi múltban, illetve a 20. és a 21. században is. A legfontosabb híd természetesen a Párkánnyal, illetve Felvidékkel közvetlen összeköttetést adó, nemzetközi forgalmat biztosító Mária Valéria-híd, de ezen Nagy-Dunát átívelő, észak-déli korridort biztosító kapocs mellett rögtön a második helyen szerepel a belvárost a Prímás-szigettel összekötő gépjárművek számára is használható Bottyán János-híd.

A Lőrinc utcából egyenes út vezet ezen a hídon át Esztergom különleges földrajzi ékességére, a Prímás-szigetre, ahol immár több hotel, étterem, élményfürdő, sportpályák, sétautak, zeneiskola, hajókikötők, vízisport bázisok, kutyafuttató és még további létesítmények és természeti szépségek találhatók. 

A Bottyán János-hídról az ezredforduló utáni években indult városi újság – a Hídlap – közölt helytörténeti írást. Ebben többek között ezt olvashatjuk: „Hargitai Jenő tudományos és helytörténeti értékű dolgozata arról számol be, hogy Esztergom vármegye versenytárgyalás alapján a budapesti illetőségű Cathry Szaléz és fiai céggel 1895. január 12-én kötött szerződést a kis folyó két partját összekötendő híd megépítésére. A terv úgy szólt, hogy az építmény a Lőrinc utca torkolatánál íveljen át a Prímás-szigetre, illetve, hogy ne csak a Kis-Duna-ágon keresztül állandó jellegű híd, de hídfeljáró is épüljön.

A részletterveket a kivitelezőnek kellett elkészíteni és jóváhagyásra beterjeszteni. A terveket az alispán 1985. január 26-án hagyta jóvá, az építkezés intenzitására jellemző, hogy a csaknem 53 méter hosszú híd ugyanez év szeptember 18-án már a próbaterhelésen is átesett. Az építés költsége mai pénztárcákhoz mérve egészen más léptékű volt, akkor ez a szerkezet valamivel több, mint egyszázezer forintba került. Az említett cikkíró még a műszaki megoldások részletezésére is kitér, ezekből tudjuk, hogy ezt a hidat meglehetősen modern, többek között pneumatikus technikával készítették, már ami a pillérek 12 méter mélyen lévő alapjainak vasbeton munkálataira vonatkozott.” 

A szerző arról is beszámolt, hogy a korabeli fényképeken látható íves híd teteje 6,2 méteren volt, valamint kiemelte, hogy a ma embere számára szinte hihetetlen, de akkor még érdekességnek sem számított, hogy a híd kocsipályáján fa pallózat, azon impregnált fakocka burkolat volt, a gyalogosok számára pedig 6 centiméter vastag tölgyfapallókat raktak le. A leírás arról is tudósító, hogy a hídszerkezet mellett, az árvízvédelem is ekkor erősödött meg ezen a dunai szakaszon, a hídépítéssel párhuzamosan a töltésrézsűt két méter magasan terméskővel burkolták, hogy árvíz esetén a feltöltést a kimosás ellen megvédjék, ez a töltésrézsű a mai napig látható.

Bottyán és Brad Pitt a hídon

A fenti írásból tudjuk, hogy az 1944-ben a német katonák által felrobbantott híd alépítményei aránylag kisebb sérülést szenvedtek, a közlekedő rész teljesen tönkrement, de 3 év múlva egy 10 tonna terhelésű ideiglenes híd megépítése után 1962-től 1964-ig újjáépítették az ezután Bottyán generálisról elnevezett 67 méteres hidat.

Ez a Bottyán János-híd a fenti história mellett arról is híres, hogy itt forgatta Angelina Jolie és Brad Pitt (akkor még, mint házaspár) az A vér és méz földjén című, a délszláv háborúról szóló filmjének egyes jeleneteit.

A 2010 novemberében tartott forgatás alkalmával a Kis-Duna két partján akkor még eredetiben is félkész, romosnak ható állapotot tükröző épületeket csak valamelyest kellett a díszletmunkásoknak „átkozmetikázni” egy olyan kinézetre, ami egy háborús város részletét mutatja. 

A kis folyón átívelő építmények és a híd azóta megszépült, korszerű útfelület, járdák váltották a régit, valamint a korábbi funkcionális egyszerűségű korlátja helyett stilizált került rá, kiegészítve a mutatós kandeláberek sorával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában