Fásítás

2024.02.02. 16:00

Folytatódik a Vérteserdőnél a településfásítás, együttműködnek egyetemekkel

A tatabányai székhelyű Vérteserdő Zrt. többféle eseményt figyelembe véve – fakitermelés- és ültetés, különféle akciók indítása és koordinálása – gazdag, mozgalmas évet tudhat maga mögött. Szakembereiktől megtudtuk, hogy hasonlót terveznek 2024-re is.

Walczer Patrik

Erős Gábor országgyűlési képviselő (balra) is ott volt a tarjáni faültetésen

Forrás: Vérteserdő Zrt.

Az állami tulajdonban lévő erdészeti társaság évente átlagosan 150 ezer bruttó köbméter faanyagot termel ki, ugyanakkor területén a faállomány éves növedéke megközelíti a 200 ezer bruttó köbmétert. Ez az erdőfelújításoknak és több országos kezdeményezésben való részvételnek köszönhetően hasonlóan alakul az idén is.

Az agrártárca még 2020-ban az Országfásítási Program részeként hirdette meg a Településfásítási Programot, amelynek célja a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása mellett, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program és a Közös Agrárpolitika erdősítési támogatásait. Sikerült megfordítani országos szinten is a korábban csökkenő erdőtelepítési trendet: az országfásítás keretein belül 43 700 hektár új erdőt telepítettek.

Vármegyénkben a Településfásítási Program harmadik üteme tavaly zajlott le. Ennek keretében a Vérteserdő Zrt. területén a következő falvakban ültettek fákat a társaság szakemberei és az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportja közreműködésével: Dad, Vértestolna, Kömlőd, Tarján, Mocsa, Várgesztes, Ete – a Pilisi Parkerdőhöz tartozóan pedig Annavölgyön és Nyergesújfalu városában.

Az idei évben lesz hazánkban a negyedik ütem. Összesen újabb tízezer sorfát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települések zöldítéséhez az önkormányzatok. Tavasszal 4000 darab, az őszi ültetési időszakban pedig 6000 darab fa áll az igénylők rendelkezésére. Az előzetes regisztráció január végéig befejeződött, a regisztrált települések február 1-től adhatják le az online igényléseket.

Az is szóba került az "erdőnyi" információ számba vétele során, hogy a fakivágásnak komoly szabályai vannak.  Erdőből fát kitermelni kizárólag az erdészeti hatósághoz történt, előzetes bejelentést követően lehetséges a megfelelő szakmai tudás, képzettség és engedélyek birtokában. Sok mindenre oda kell figyelnie azoknak, akik maguknak, családjuknak akarnak faanyagot beszerezni az erdőről. A lakosságnak lehetősége van az adott erdészeti igazgatóságoktól kiadott engedélyek birtokában – az erre kijelölt területeken – saját felhasználásra faanyagot gyűjteni. Erre jellemzően téli időszakban, a véghasználati fakitermeléseket követően nyílik mód. A megfelelő formában felkészített, mérhető faanyag elszállítása a befizetést követően, az erdész által kiadott érvényes szállítójeggyel történhet. A fagyűjtési lehetőségekről további részletek a www.verteserdo.hu honlapon olvashatóak. 

A klímaváltozás rendkívül fontos megoldandó feladatokat ró mindenkire. Ennek jegyében két egyetemmel is kapcsolatban van a Vérteserdő Zrt. a molyhos tölgyek vizsgálatában. A bécsi Universität für Bodenkultur egyetem európai szinten genetikai térképet készít, vármegyénkben Vértestolna, Fejér megyében pedig Csákvár környékén azonosították a fák helyét, megszámozták azokat a helyi szakemberek, ez alapján visszakereshetőek. A gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem morfológiai leírást készít, vagyis a külső növényi részeket vizsgálják. 

Díjat kaptak
Immár tizenhatodik alkalommal ült össze a jelenleg húsz taggal bíró, független szakemberekből álló Superbrands Magyarország Szakértői Bizottsága, amely a Vérteserdőt érdemesnek találta a Business Superbrands 2023 védjegy viselésére. A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban. Odaítéléséről egy többlépcsős előszűrést követően a független, marketingszakmai és vállalatvezető szakemberekből álló bizottság dönt minden évben. Az elismerés irányt szab a fejlődésre törekvő piaci szereplők számára, továbbá a hazai márkáknak példát mutat a sikeres márkaépítéshez.
A díj olyan pozitív visszajelzés a brandről, amely szakmai alapon emeli ki a legjobbakat. A jelölés kizárólag szakmai szempontok alapján történik, arra sem pályázni, sem jelentkezni nem lehet. A Vérteserdő Zrt. 2020, 2021 és 2022 után 2023-ban is egy különlegesnek számító elitkör tagja lett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában