Hóágyúzott domboldal

2024.02.17. 20:49

Fél óra elteltével újfent rájöttem: a síelést a biciklizéshez hasonlóan sosem lehet elfelejteni

A magyarok mindig összefognak, még akkor is, ha egy kis szlovák falu pályáján a sífelszerelés kölcsönzése közben nyelvi problémák miatt egy felvidéki „testvérünknek” kell a segítségünkre sietnie. Fél óra elteltével újfent rájöttem: a síelést a biciklizéshez hasonlóan sosem lehet elfelejteni.

Walczer Patrik

Az enyhe lejtő ideális a kezdőknek is

Fotó: W.P.

– Üdvözlöm! Értenek magyarul? – kérdeztem a hölgytől, aki éppen elhúzta a büfé kis ablakát.
– Igen, én egy kicsit beszélek! – felelte, majd segített jegyet venni a családnak. Egy kis matek következett, ugyanis 15 euró volt a síelés, 3 euró a szánkózás és még 10 eurót elkért a felszerelésért. Próbálta forintban kifejezni, bár nem tudta az aktuális árfolyamot, így maradt a közös európai fizetőeszköz. Egészen baráti, gondoltam, majd miközben elraktam a blokkokat, a hölgy felajánlotta, hogy segít a kölcsönzésben.

– Esztergomban nagyon szép a katedrális, jártam ott négy-öt alkalommal – mondta, majd a kis kölcsönző épületéhez sétálva elárultam neki, hogy egy magyarországi, konkrétan Esztergom melletti faluból jöttünk családommal.

Az emberek egy része szereti, ha különcnek számít egy adott környezetben, hisz az újdonság érzete, a váratlan szituációk és a nyelvi különbségek mind megemelhetik az adrenalin szintünket. Bevallom, mi is pusztán a kaland kedvéért utaztunk el Komáromcsehibe, jó ötven perc volt az út Esztergomtól. Sehol egy embert nem láttunk az utcákon, nem volt nagy élet a falvakban, csak néha jött szembe egy-egy kocsi, vagy egy kóbor állat.

Beletelt egy kis időbe, míg újra megszoktam a léceket. A bemelegítés közben összekacsintottunk azzal a felvidéki férfival, aki a kölcsönzőben tolmácsolt. Hiszen ahol nem értenek sem angolul, sem németül, ott bizony elkél egy határon túli magyar segítsége.

– Kapaszkodjon, mert hirtelen rántani fog egyet a felvonó! – mondta, majd mutatta, hogy pontosan hova álljak és hol fogjam meg. Kis híján hanyatt estem, de a második és harmadik körnél már rutinból oldottam meg a nulladik feladatot.

Bár a műhóval szépen meghintett Pallag-domb nem olyan meredek, mint egy piros jelű lejtő, azért élvezni a tetejéről a remek kilátást és szép kis szlalomot lehet rajta lenyomni. Mivel dél felé egyre inkább a plusz fölötti tartományban kacsingatott a hőmérséklet, a terep kezdett mind jobban kásássá válni. Persze, ez sem szegte a kedvét a síelőknek és a szánkósoknak – igen, ez egy olyan sípálya, ahol a műhóval behavazott domb felét bójával elkerítik a ródlizók részére, természetesen utóbbit is kipróbáltuk. Azért minimum egy plecsni kijárna a csupaszív személyzetnek, lelkes brigádnak, hisz akkor is ugyanolyan lelkesedéssel havazzák be a terepet, ha az enyhe telek miatt csak egy napra tudnak kinyitni a szezonban.

A legalacsonyabban fekvő síterep
Aki érdeklődik a Kárpát-medence különböző szegletei iránt, annak érdemes néha böngészni a felvidéki, délvidéki, erdélyi, vagy éppen kárpátaljai hírportálokat. Az Új Szó című szlovákiai újság oldalán figyeltem fel Komáromcsehinél lévő sípályára, ami lényegében Szlovákia legalacsonyabban fekvő síterepe. Bizony ezt már csak úgy lehetne felülmúlni, ha Dunaszerdahelynél, a Csallóközben próbálnánk meg hódolni a közkedvelt téli sportágnak. De hát volt egyszer itthon is egy dunakömlődi (alföldi) pálya…

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában