Programok

2024.02.21. 13:09

Doni Hősök, színház, díszlövés és koszorúzás Tardoson

Minden korosztály talált magának programot az elmúlt héten Tardoson. A népmese és a színház mellett a történelemé volt a főszerep. A Doni Hősök Emléktúra utolsó állomása ezúttal is Tardoson volt.

Az elmúlt hétvégén három olyan program volt Tardoson, melyekkel minden korosztályt megszólítottak. Szombaton a Doni Hősök Emléktúra befejezéseként megemlékezést tartottak. De előtte még a kultúráé volt a főszerep: pénteken a Déryné Programnak köszönhetően Fabók Mancsi Bábszínháza járt a községben. Kora délután a nagycsoportos óvodásoknak és az általános iskola alsós tanulóinak mutatták be „A halhatatlanság országa” című népmesét. Csabán Tibor, a település képviselője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy Fabók Mariann vásári bábjátéka ötvözete a mesemondásnak, a bábozásnak és a népi éneklésnek. Keresztes Nagy Árpád élő népzenei kísérete tette még varázslatosabbá a mesét. 

A Doni Hősök Emléktúra utolsó állomása ezúttal is Tardoson volt.
A Doni Hősök Emléktúra utolsó állomása ezúttal is Tardoson volt. 
Fotó: Csabán Tibor / Forrás: Beküldött

– Az ovisok, iskolások élvezték az előadást, csendben, érdeklődéssel figyelték a bábjátékot – tette hozzá a képviselő, aki elmondta, hogy este már a kicsit idősebbeket várták a közösségi házban. 

A Doni Hősök Emléktúra mellett a kultúra is helyet kapott 

– Este az alig-serdült és korosabb nézőket egyaránt várták a művészek a tardosi közösségi házba. Az „Azért a kis bolondságért” című darabot láthatták az érdeklődők. A magyar népi pajzánságok virágnyelven mesélte el, hogyan lesz a tűzkeresztségen éppen csak átesett leányból tapasztalt dédnagymama – foglalta össze a színdarab lényegét Csabán Tibor, aki szerint az előadás nagy sikerét az egyik néző, Csete Irén foglalta össze a legjobban a település közösségi oldalán: ”Gyönyörűen, ízes beszéddel, szenzációsan összeszedték a témához illőket és nem mellékesen kiválóan adták elő”. Csabán Tibor szervezőként azt tartja szomorúnak, hogy nem volt telt ház, pedig egy tavalyi, Tardosról szóló kérdőív szerint sokan hiányolták a színházi előadásokat a településen. 

– Ez azért is probléma, mert az eddigi Déryné Programok Hobotól a „Nagyidai cigányokig” ingyenes és színvonalas előadások voltak. Viszont, ha nem teljesülnek a feltételek, csökken az érdeklődés, úgy kisebb lesz az esély a nívós események megrendezésére. Önkormányzati költségvetésből ugyanis nehéz finanszírozni az ilyen kulturális programokat, amiket egyébként csak a nagyvárosokban érnének el a helyiek – szögezte le a képviselő, abban bízva, hogy a következő rendezvényen nagyobb lesz az érdeklődés. 

Díszlövés és koszorú

Szombaton délután a doni hősökre emlékeztek a tardosiak. Immár hagyomány, hogy Jásdi Balázs a Doni Hősök Emléktúra alapítójának vezetésével, a Magyar Tüzér Egyesület Csatti Menetszázada eljön a Gerecsébe, hogy Tardos mellett Bajnán, Gyermelyen és Héregen is elhelyezzék koszorúikat a világháborús emlékművekre. A 81 évvel ezelőtt történtek felidézése után díszlövésekkel rótták le tiszteletüket az elesettek felé, majd az emlékezés virágait is elhelyezték a résztvevők. Az ünnepség után a közösségi házban látta vendégül a tardosi önkormányzat a kissé megfáradt katonákat, akik Héregről érkeztek gyalog a megemlékezésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában