Kemma.hu videó

2024.02.16. 19:19

Doni hősökért és áldozatokért szólt a déli harangszó +fotók, videó

Hazánkért harcoltak a messzi keleten, küzdöttek a kemény mínuszokkal és a többszörös túlerővel szemben, végül többségük áldozatként és egyszerre hősként veszett oda. A doni hősökért szólt a minap a déli harangszó Bajna főterén.

Walczer Patrik

Méltó módon emlékeztek meg a doni hősi halottakról

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Február 16-én pénteken tartották meg a Hősök terén a XXIV. Doni Hősök Emléktúrájának záróeseményét, melyen a Himnusz eléneklése után Pallagi Tibor polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy immár tizenharmadik alkalommal üdvözölhette személyesen a Csatti menetszázad tagjait, a túrát végrehajtó szervezetek, a történelmi egyházak, az elhunytak, a civil szervezetek képviselőit. 

Doni Hősök emléktúra, Bajna
Korabeli egyenruhában tisztelegtek a doni hősök emléke előtt
Fotó: W. P. / Forrás: 24 Óra

Megjegyezte, hogy a bajnai lakosok számára rendkívül fontos a múlt ápolása, különös tekintettel, akkor, mikor a második világháborúban elesettekre és hazatértekre emlékezünk. Beszéde elején rögtön azt találgatta: a Don-kanyarban elhunyt magyar katonák vajon hősök, vagy áldozatok, netán egyszerre mindkettő?

Majd folytatta: „Nem készültek hősnek, élni akartak, épségben hazajutni, családot alapítani és semmiképpen sem idegen földben maradni örökre.”

Áldozatok is voltak, egy, az ember legrosszabb természetét megmutató korban, rossz döntéseknek kiszolgáltatva, valódi esély nélkül, akár halálra ítélve is

– tette hozzá.

Úgy véli, a doni emlékmenet a katonák hősies helytállására hívja fel a figyelmet, az üzenete pedig az, hogy ugyanúgy hősnek tekinthetők azok is, akik megjárták a Don-kanyart és végül hazatérhettek. Végül megköszönte a tartalékos hagyományőrzőknek és minden szervezet képviselőjének, akik színesítették az eseményt.

Erős Gábor országgyűlési képviselő szerint a második világháborúban keleten harcoló katonák hősök, mert kötelességükből védték hazájukat és bár remélték, hogy hazatérhetnek, a tudat alatt tudták, hogy erre nem biztos, hogy lesz lehetőségük. Véleménye szerint büszkék lehetünk, hogy azoknak a hősöknek vagyunk leszármazottai, akik életüket és vérüket adták Magyarországért.

A Doni Hősök Emléktúra

Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, az emléktúra rendezvénysorozat koordinátora felidézte: 24 évvel ezelőtt negyedmagával tette meg az első utat, a kezdeményezésük pedig olyan sikeresnek bizonyult, hogy mára egy Kárpát-medencére kiterjedő mozgalommá vált. Az emléktúra huszonöt helyszínen zajlott, legjobban a vegyes menetszázadok fejtették ki a legeredményesebben a munkát, amelyen a múlt, a jelen és a jövő egyformán megjelenik. Kijelentette: a hőskultusz újjáépítése létkérdés, hősök nélkül lehetetlen toborozni. A katonának, a honvédségnek, de a civil társadalomnak is szüksége van a hősökre ahhoz, hogy az egészséges nemzettudat fennmaradhasson.

Dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka fogadta Jásdi Balázs jelentését, majd úgy fogalmazott: emlékeznünk kell a kemény fagyban, hiányos felszerelésben, a sokszor túlerővel szemben harcolt magyar katonákra, hogy az igazi tulajdonságukká vált bajtársiasság formáját is megismerjük. Ismertette, hogy a XXIV. Doni Hősök Emléktúrája keretében 25 menetszázad összesen 800 kilométert teljesített. A résztvevők száma 1500 fő, a menetnapok száma 34, míg az érintett települések száma 135 volt.

A beszédek után Takács Tamás ezredes, római katolikus tábori lelkész és Szabó György alezredes, református tábori lelkész mondott imát a hősökért, majd koszorúzás következett. Fejet hajtott többek között az emlékműnél dr. Drót László, Erős Gábor, Pallagi Tibor, a hozzátartozók nevében Nyíri Róbert kanonok, plébános, illetve Ábrahám Zoltán alpolgármester, a Vérteserdő Zrt. képviseletében pedig Limp Tibor, a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság vezetője és Boglári Zoltán kommunikációs vezető koszorúzott. Az emlékezés végén díszlövés is eldördült az áldozatok tiszteletére, majd az önkormányzat a meghívott vendégeket a közösségi házban látta vendégül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában