Beruháznak

2024.02.06. 20:29

Brigetio Beach lesz Komáromban, jelentős fejlesztések indulnak a gyógyfürdőben

Félmilliárd forintos támogatásból fejlesztik a Komáromi Brigetio Gyógyfürdőt, de már készülnek a nyári Brigetio Beach tervei is.

Kovács László

A nyitott gyógymedence télen is népszerű a vendégek körében

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

Új szolgáltatásként jelenik meg a palettán a mikrobuszos szolgáltatás. Olyan beruházásokat is terveznek erre az évre, melyeknek köszönhetően jócskán tudnak faragni a költségeikből. Elsősorban a villamos energián kellene spórolniuk – sorolta az esztendő legfontosabb feladatait, intézkedéseit Turi Bálint ügyvezető, amikor a létesítmény terveiről kérdeztük. Turi Bálint tavaly szeptembertől látja el a Komáromi Brigetio Gyógyfürdő ügyvezetői feladatait.

– Elmondhatom magamról, hogy egyidős vagyok a komáromi termálvízzel – mutatkozik be sajátosan, majd rövid hatásszünetet követően magyarázatba kezd. – 1965-ben ivóvizes kutat fúrtak az akkori lengyár telephelyén, így tört fel a 64 fokos termálvíz, amelyet két évvel később már gyógy­vízzé minősítettek és mára már a vármegyei és a városi értéktár része is. 

Turi Bálint a pedagógusi pályát választotta, 1988–1992 között az ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola testnevelője volt, majd 1997-ig a mai komáromi Kultsár-technikum igazgatóhelyettese, 2014-ig pedig igazgatója. 2010-től 2023 augusztusáig az alpolgármesteri teendőket látta el Komáromban.

– Alpolgármesterként indítottam el egy jó csapattal azt a programot, hogy minden komáromi gyermek tanuljon meg úszni. Azt a programot a város finanszírozta, ám 2023 szeptemberétől már az Úszó Nemzet Program részesei lehetünk, így múlt év őszétől már állami támogatással zajlik a fedett uszodánkban. Tizennégy óvoda és iskola gyermekei tanulnak nálunk úszni, helyi ovisok és iskolások mellett almásfüzitőieket és mocsaiakat is fogadunk. A foglalkozásokra busz hozza és viszi őket, a költségeket az Úszó Nemzet Program állja – tette hozzá az ügyvezető. – Egy szó, mint száz: örültem a lehetőségnek, hogy ennek a létesítménynek az irányítását bízták rám a város vezetői.

Szaunavilágukat sokan megirigyelhetnék

Turi Bálint elmondta azt is, hogy a komáromi gyógyfürdő és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, szálláshelyek a vármegye legkomplexebb ilyen jellegű intézménye.

– Van nyitott és fedett gyógy­medencénk, komplex vízgyógyászatunk, vagyis elektromos kezeléseket, masszázst, pakolást, vízi- és szárazföldi gyógytornát, súlyfürdőt, víz alatti masszázst és szénsavas fürdőt vehetnek igénybe a betegek, felüdülésre vágyók szakképzett fizioterápiás asszisztensek, gyógymasszőrök segítségével. A gyógyvízünk egyébként degeneratív gerinc és ízületi betegségek, baleseti ortopédiai, traumatológiai, idegsebészeti műtétek rehabilitációja és gyulladásos reumatológiai betegségek (nem akut szakaszában) kezelésére alkalmazható hatásosan – magyarázta, majd folytatta a felsorolást: – Sokan keresik fel a fedett uszodánkat, nyári időszakban a strandunkat, szállások teljes választékát kínálhatjuk, ugyanis van szállodánk, télen is használható apartmanházunk. Faházaink is várják a vendégeket, továbbá egy szezonális kemping és egy egész évben nyitva lévő kemping is. Szaunavilágunkat pedig négycsillagos szállodák is megirigyelhetik – tette hozzá.

Sokan keresik fel a fedett uszodájukat is
Sokan keresik fel a fedett uszodájukat is
Fotó: Kovács László / Forrás: 24 Óra

A komáromiak büszkék arra is, hogy a gyógyfürdőjüket, az intézmény teljes területével együtt gyógyhellyé nyilvánították, ezzel a címmel eddig 36 hasonló intézmény rendelkezik hazánkban. Támaszkodnak a múltra is, ismeretes Brigetio területén már volt római fürdő, tehát Komárom esetében 1700 éves fürdőkultúráról beszélhetünk.

Pihenőgalériát alakítanak ki

De kanyarodjunk vissza a jelenhez! Már tart a közbeszerzés, a TOP Plusz pályázatnak köszönhetően, félmilliárd forint értékű beruházás kezdődhet meg a fürdőben, ahol az uszodatér tetőrekonstrukciója és pihenőgaléria kialakítása, hőcserélős padlófűtés, valamint burkolatcsere valósulhat meg. A mintegy 1087 négyzetméter nagyságú felületen megvalósuló burkolatcsere a meglévő medencetér megújítása hozzájárul a fürdő látogatóbarát és vonzó kialakításához, korszerű megjelenéséhez.

– Itt szeretném jelezni, különböző sajtófelületeken, elektronikus médiában hibásan jelent meg a napokban, hogy ez a beruházás a strandszezon kezdetére elkészül. Ez téves információ. A közbeszerzés most zajlik, és sikeres lezárultát követően éppen a szabadtéri szezon kezdetekor szeretném, ha a munka elindulna – akkor nélkülözhető a fedett uszoda – és annak végére, amikor ismét a fedett uszodát szeretnénk használni, addigra készülne el a megújult uszoda, a szolgáltatásbővítésekkel együtt.

Az előző esztendőben az egekbe szökő villamosenergia-költségein is szeretnének faragni a komáromiak. Napelemeket szereznek be, több gépüket is ezekkel működtetnék. Mindkét kempingjükben cserélnék a villanybojlereket, melyeket napkollektorokkal váltanának ki, a nagy fogyasztású szivattyúkat működtető motorokat alacsonyabb fogyasztásúakra, korszerűbbekre cserélnék. Ez utóbbihoz pályázati forrást keresnek. Továbbá a hagyományos izzókat LED-es izzók váltanák. 

Az olimpia előtt elkészülhet a Brigetio Beach

Turi Bálinttól megtudtuk azt is, hogy a nyári olimpiához kapcsolódóan kialakítják a Brigetio Beach-et, ahol öt hétvégén különböző sportágakban mérhetik össze tudásukat a fiatalok.

– Egy homokos, nyugágyas, napernyős plázst kell elképzelni. Lesz zene, trendi ételeket kínálnak a büfék, garantált, hogy jól érzi majd magát mindenki. Ez a program egy remélhetően sikeres pályázatnak a keretében valósulhat meg. Izgatottan várjuk az eredményét. Örömmel számolok be arról is, hogy nyárra új élményelemmel gazdagodik a legkisebbek pancsoló medencéje, valamint burkolata is megújul – mondta az ügyvezető.

Nem árt már most tudni, hogy rövidesen kisebb csoportok igénybe vehetik új mikrobuszos szolgáltatásukat. Ha például egy baráti társaság, vagy család felhívja őket, hogy szeretnének eljutni a fürdőbe, a mikrobusz értük megy. De más célokra, például iskolai csoportok utazására is igénybe vehető majd a busz a komáromiak és a környékbeliek számára. Hirdetni fogják, mikortól indul ez a szolgáltatásbővülésük.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy a komáromiak 30 százalékost kedvezményt kapnak 2023. október 1-től a fürdőbelépők árából, a különbözetet az önkormányzat fizeti. Turi Bálint más önkormányzatokkal is szívesen tárgyalna arról, hogy lakosaik is igénybe vehessék ezt a kedvezményt. Erre már van is követendő példa. Mór városa támogatja ilyen módon a nyugdíjas polgárait.  

A fejlesztést finanszírozó határozatot a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában