Fürdőkultúra

2023.10.05. 06:56

Ivóvizet kerestek, forró termálvíz tört fel Komáromban, Bábolnán melegházakat akartak vele fűteni

Komárom-Esztergom Vármegye gyógyfürdőiről készített elemzést október elején a Termál Online szaklap. Megállapították: kevés a minősített gyógyvíz, de ami van, az kiváló hatású. Már a rómaiak is élvezték itt a fürdőkultúrát.

Kemma.hu

Mindössze két gyógyvizes kutat tartanak nyilván a vármegyében, továbbá egy gyógyfürdőt és egy gyógyhelyet találhatunk szűkebb pátriánkban. Érdekesség ugyanakkor, hogy az ásatások alapján errefelé már a római korban is virágzott a fürdőkultúra.

A cikk megemlíti, hogy még 2001-ben kapta meg a gyógyfürdő minősítést a komáromi fürdő, amely 2015-ben vette fel a Brigetio nevet. Ez egyrészt a római múltra utal, másrészt azért is praktikus, mert így nem keverhető össze az észak-komáromi fürdővel. Mint ismert, a Brigetio fürdő és környéke 2018-ban a gyógyhely címet is megszerezte. A fürdő amúgy már 1967-ben megkapta a gyógyvíz minősítést, mindössze két évvel azután, hogy termálvizet találtak itt a föld mélyén. A gyógyvizes kút neve Lengyári kút, ami onnan ered, hogy anno egy ivóvizes kutat szerettek volna fúrni, de forró gyógyvíz tört fel a mélyből.

A vármegye másik gyógyvize 1992-ben kapta meg a minősítést, mégpedig Bábolnán. A Bábolnai Állami Gazdaság még 1983-ban fúratta a termálkutat, de a melegházak fűtésére nem volt elég magas a hőfok. Így vették terve a termálfürdő megvalósítását. Végül 2020-ban nyitották meg a Bábolna strand- és termálfürdőt. Igaz, a létesítménynek még nincs gyógyfürdő minősítése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában