Horrorsztorik

2024.02.25. 11:24

Állatkínzás: a kiskutya története a tapasztalt állatorvost is megrázta

Van aki szórakozásból, mások bosszúból, vagy haragból, de olyan is akad aki pusztán élvezetből kínozza a védtelen állatokat. Az állatkínzás azonban minden esetben elítélendő.

Goletz-DeáK Viktória

Az emberi kegyetlenség határtalan, ezzel szembesülnek hetente a Tatai Állatgyógyászati Központ orvosai is, akikhez rendszeresen kerülnek az állatkínzás áldozatai. Dr. Osvald Attila, a központ alapítója a Kemma.hu korábbi cikkében arról mesélt, hogy a cicákat rendszeresen céltáblának nézik: lövedéket, sörétet, de nyilat is találtak már bennük. A kutyákat már haragból, bosszúból szokták bántalmazni, nem ritka, hogy a saját kertjükben. 

Sokukat nem tudják már megmenteni. A tatai állatorvos, dr. Osvald Attila elárulta, hogy hetente találkozik állatkínzás áldozataival. Egyet örökbe is fogadott. Egy amputált lábú cicát.
Dr. Osvald Attila az egyik megrázóbb történetet is megosztotta velünk. Sajnos az állatkínzás nem egyszer maradandó sérüléseket és halált is okoz
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

Illetve van aki egyszerűen "élvezetből" kínozza meg a szerencsétlen, sokszor védekezésképtelen állatokat. Az orvos szerint az állatkínzásnak számtalan formája van: elhanyagolt, éhező állat, daganatos kutya, akit nem visznek orvoshoz, vagy a szemetesbe kidobott kölykök. De a leggyakoribb, ami egyértelműen a tudatos emberi kegyetlenség eredménye, az pedig a mérgezés.

Állatkínzás a mérgezés is

− Még mindig nagyon sok a mérgezés. Itt főleg az idő, ami eldönti, hogy életben marad-e az állat. A méreg gyors azonosítása és a kezelés kulcsfontosságú. Ezért azt tanácsolom minden gazdinak, hogy ha azt veszi észre, hogy kedvence a szokásostól eltérően reagál, nem eszik, elbújik, esetleg agresszív, vagy hány, hasmenése van, azonnal menjen a legközelebbi állatorvoshoz − tanácsolta az állatorvos, aki azt is elárulta, hogy volt olyan év, amikor az utcában, ahol lakik minden macska eltűnt. Mérgezés áldozatai lettek. Pontosabban fagyállóval mérgezték meg őket, ami egy borzasztóan fájdalmas halál.

Mégse ez a legemlékezetesebb eset, amivel állatorvosként találkozott.  

Felgyújtották a védtelen kutyát

− Egy zsákba betettek egy kiskutyát, majd lelocsolták benzinnel és felgyújtották. Megtalálói hozták be a hozzánk. 

Hiába voltak hatalmas fájdalmai, hiába kínozták meg, nagyon kedves és türelmes volt. Minden kezelést zokszó nélkül, hálásan tűrt. 

Egy hétig küzdöttünk az életéért, de olyan súlyos égési sérüléseket szerzett, hogy el kellett engednünk. Az ilyen eseteken nehéz túllépni − mondta az állatorvos, aki szerint mindig is lesznek állatkínzók, azonban az érzékenyítés sokat segíthet.

− Régebben mi is sokat jártunk iskolákba, illetve most az állatvédők is rendszeresen mennek diákokhoz, hogy beszéljenek nekik a felelős állattartásról, illetve az állatvédelemről. Úgy gondolom, hogy már a gyerekkorban el kell kezdeni az érzékenyítést, ezzel lehet − ha nem is megállítani − de visszaszorítani az állatkínzásokat − szögezte le dr. Osvald Attila. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában