Fagy

2024.01.15. 13:55

Vékony jégen is csúszkáltak az emberek Tatán

A figyelmeztetések ellenére sokan választották hétvégi kikapcsolódásnak a korcsolyázást, csúszkálást vármegyénk tavain.

Goletz-DeáK Viktória

Sokan nem figyeltek oda a felhívásra, hogy veszélyes lehet a jégre lépni

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sz. I.

A hideg, fagyos idő sokakat kicsalt vármegyénk tavaira korcsolyázni, csúszkálni. A befagyott tatai Öreg-tóra is sokan felmerészkedtek a hétvégén, amit egyik olvasónk meg is örökített. Mint mondta: sokan húztak korcsolyát, de voltak akik cipőben mentek a jégre. Családok gyerekkel, baráti társaságok élvezték ki a fagyos időben kínálkozó kikapcsolódást. Volt aki kerékpárral tekert át a befagyott víztükrön a tó másik oldalára. Pedig a jég koránt sem biztonságos. Tata város közösségi oldalán hívták fel a figyelmet arra, hogy nem elég vastag a jégtakaró az Öreg-tavon. 

Mint írták: a mögöttünk álló hidegebb napok ellenére egyelőre még nem alakult ki biztonságos vastagságú jég a tatai vizeken. Így azt kérték, hogy ne menjenek az emberek a jégre se az Öreg-tavon, sem pedig más szabad vízfelületen. Kiemelték, hogy a szabad vizek jegén csak akkor lehet tartózkodni, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. 

Dr. Horváth Sándor, Tata jegyzője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az Öreg-tó a Vízügy kezelésében van, így a város nem tilthatja meg, vagy büntetheti azt, ha valaki felmegy a jégre. Csak figyelmeztetni tudják az embereket. 

– Az Öreg-tó azért is van különleges helyzetben, mert nem igazi állóvíz. Az Által-ér átfolyásai miatt ugyanis részben mozog a víz a tóban. Ez most fokozottan igaz, hiszen a korábbi magas vízállás miatt még javában tart a felesleges víz leeresztése a tóból. Ezért biztos, hogy nem egyenletes a jég vastagsága a tavon, például a vár környékén vékonyabb a  jég. De a tó közepén sem méri senki a vastagságát. Hiszen a tómederben is vannak feltörő források, amiktől alulról vékonyodik el a jég. Ez fentről pedig nem is látható – sorolta a veszélyeket a jegyző. 

Hozzátette: ha ki is jelölnek vármegyénk valamely természetes vízén korcsolyázásra alkalmas területet, ott elsősegélyt, és felügyelőt is kell biztosítania a terület üzemeltetőjének. 

Azonban nem csak Tatán veszélyes a jégre menni: az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. is arra figyelmeztetett, hogy a Malom-tó, még ha be is fagy a héten, sporttevékenységre nem használható, ugyanis az  esetleg kialakuló jégtakaró nem kellően stabil, és vastagsága sem egységes szerkezetű, valamint a partszakaszoknál fakadó forrásoknál még kiszámíthatatlanabb, így arra rámenni baleset- és életveszélyes is.

A jégen könnyen megtörténhet a baj, pláne, ha még vékony
Fotó: Sz. I. / Forrás: 24 Óra

Mint arról korábban beszámoltunk: Varga Mihály Sebestyén, a  Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a vármegyében található állóvizeink esetében a jégre lépés korlátozható. A tavat üzemeltetőnek kell a jég méréséről, a sportolásra alkalmas terület kijelöléséről gondoskodnia.

− Mindig győződjünk meg arról, hogy az adott jégfelületre lépni engedélyezett-e. Ha a jégen tartózkodás biztonságos, akkor is mindig legalább ketten legyünk helyszínen, így tudunk egymásra figyelni, baj esetén, hamar egymás segítségére tudunk sietni − tanácsolta a szakember. Hozzátette: amennyiben a jég beszakad, őrizzük meg nyugalmunkat. Társunk, vagy a helyszínen tartózkodó a 112-es központi segélyhívó számon kérjen segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában