Kátyúhelyzet

2024.01.05. 15:20

Új bejelentő felületet hozott létre a Magyar Közút

Akár az úthibák pontosabb helymeghatározására is lehetőség nyílik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útszámkereső portálja segítségével, de közútkezelői kérelmek megfogalmazására, vagy bejelentésekre is alkalmas – tudtuk meg a társaságtól.

Walczer Patrik

Pontosabban beazonosíthatjuk helyünket egy adott útszakaszon

Forrás: 24 Óra

A 31 ezer kilométernyi magyarországi útszakaszt kezelő vállalat nemrégiben közleményben számolt be arról, hogy elindult egy új online felület, melynek köszönhetően bárki pontosabb információkat szerezhet az országos közúthálózatba tartozó utakkal kapcsolatban. A térképet böngészve például megtudhatjuk, hogy az adott útszakasznak ki az üzemeltetője, de egy adott pontra kattintva rögtön láthatjuk azt is, hogy hányadik kilométerszelvényben vagyunk. Utóbbi révén akár a közútkezelői kérelmek pontosabb előkészítésére is hasznos a portál. 

Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályának vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az Útkereső nevű felület előzménye a Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis (KIRA), amely régóta segíti a tervezők, önkormányzatok és a Magyar Közút munkatársainak munkáját helyazonosítási adatokkal. Ennek használata nem túl felhasználóbarát, nagyon sok olyan információ is van benne, amely csak egy szűk szakmai réteg által értelmezhető, ezért a Magyar Közúton belül elkészült ennek egy egyszerűsített verziója, amely gyorsabb használatot tett lehetővé.

Az Útszámkereső ennek a felületnek a továbbfejlesztése, amelyet immáron külső használatra is ajánlanak. Pontosabban lehet ezután közútkezelői kérelmeket megfogalmazni, vagy bejelentéseket megtenni. Pécsi Norbert Sándor leszögezte: az Útszámkereső ugyanakkor nem alkalmas arra, hogy azon keresztül jelentsenek be úthibát, de a helyszín azonosításában segítséget nyújt, tehát, ha a bejelentő a mobiltelefonján engedélyezi a helyazonosítást, a kékkel jelölt helyzetére kattintva megkapja az adott helyszín helyazonosítására vonatkozó információkat. Ha pontosabban adja meg a bejelentő a helyszínt, a probléma azonosítása és a hiba elhárítása is gyorsabban megtörténhet. Mindemellett a KIRA sem szűnik meg, de érdemesebb az Útszámkeresőt használni. 

A kommunikációs osztályvezető elmondta, hogy bejelentést egyébként a Magyar Közút E-ügyfélszolgálatán keresztül lehet tenni. Korábban a társaságon belül széles körben tesztelték az új felületet, majd a sajtóközlemény megjelentetését követően számos pozitív visszajelzés, illetve fejlesztési javaslat is érkezett a vállalathoz.  

Pontosabb azonosítást tesz lehetővé
A közleményben szerepelt az is, hogy az új felületen az úthálózat bármely pontja ötféleképpen kereshető, illetve kattintással is azonosítható. A kép­ernyő jobb oldalán megjelenő adatok az országos közúthálózat minden pontját többféle módon azonosítják, ráadásul az is kifejezetten hasznos funkció, hogy az információk egy gombnyomással másolhatók, megoszthatók, az adott térképi nézet pedig képként lementhető. A felület mobileszközön megfelelő beállítások mellett mutatja az aktuális pozíciónkat is. A társaság tájékoztatása szerint megfelelő ráközelítéssel a dinamikus helymeghatározás is használható, mely során a térképen egy úton végighaladva folyamatosan mutatja a felület az aktuális helyzetet, alapadatokat és közelítő értékű szelvényszámot is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában