Fafaragás

2024.01.20. 06:55

Hogy került egy barnamedve Bánhidára? Utánajártunk!

Bánhidán, az ipari park felé vezető úton egy hatalmas medve áll. Állkapcsa nyitva, egy különlegesen megmunkált székely kapun keresztül próbál bejutni. Szerencsére mindenki biztonságban van, ugyanis a rémisztő fenevad fából készült. Kelemen Imre, az itt működő építőanyag-kereskedés alapító-tulajdonosa mutatta be nekünk a különleges életképet.

Kemma.hu

Kelemen Imre a hatalmas faragott medve árnyékában

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

– Apám székely volt, Erdővidékről származik. Ott három család, a Benkő, a Benedek, azaz a nagy mesemondó, Benedek Elek ősei, valamint a Boda család irányította a helyiek életét. Dédnagyanyám Boda lány volt. I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem a törökök sikeres kiűzésében végzett bátor tetteiért nemesi címet adományozott mindhárom családnak. Felmenőim háza, a Boda kúria máig egy helyi székely látványosság. A családom egy vashámot is működtetett, itt öntött 1848-ban ágyúgolyókat Gábor Áron. Trianon után a család élete rosszra fordult, elhagyták szülőföldjüket. Volt aki Amerikába, mások Magyarországra disszidáltak. Édesapám az 1930-as évek végén szökött át és telepedett le Tatabányán. Bányalakatosként dolgozott a XII/A aknán – idézi fel a család múltját Kelemen Imre.

Mindig szeretett volna egy székelykaput állíttatni, s ezzel is tisztelegni ősei előtt. Annál is inkább, mert édesapja sok történetet mesélt medvetámadásokról, a felmenőkről, a székelyek életéről. 

Amikor a bánhidaiak elkészíttették a Krisztus-keresztet a kereskedés telephelyének sarkán, akkor érett meg benne az elhatározás, faragtat egy székely kaput. Kanalas Sándort, a szovátai származású fafaragóművészt kérte fel, hogy valósítsa meg álmát. A művész készítette a bánhidai házaspár faszobrát is, amely a benzinkút közelében áll. 

– Sándorral közösen terveztük meg a kaput és a hozzá tartozó elemeket. A kapu teljesen egyedi jelleggel valósult meg. Szerepel rajta a Székelyhimnusz szövege, valamint kottája. A kapun belül lévő alakok a nagyszüleimet ábrázolják: nagyapám éppen egy fejszével próbálja elkergetni a medvét, a háttérben nagyanyám imádkozik, hogy ne legyen baj.  

Imre az alapmunkálatokat végezte, a művész pedig a faragásokat, melyeket komoly előkészületek előztek meg. Egy régi nagyszülőkről készült fotó faragta ki a legnagyobb hitelességgel Sándor a szobrokat

– Az alakok méretarányosak, a medve 2,4 méter magas. Persze a valóságban él ennél nagyobb is, a faragáshoz azonban ekkora rönköt sikerült szereznünk. Ezeken kívül van egy kis pad is, felette egy kerecsensólyom, amely a magyarok eredetmondáiban szereplő Turul madarat ábrázolja. A padon ül egy faragott kiscica mely család kedvenc állata. 

Kelemen Imre meséli: nagyon sokan állnak meg a parkolóban és csodálják meg a faragványokat. A gyerekek fényképezkednek a padon a cica mellett, vagy éppen a hatalmas medve árnyékában. A kapu mögötti részt áfonyával ültették be, a későbbiekben a területen egy kültéri kiállítóhelyet alakítanak ki. 

– Mikor elkészültek a faragások, óriási lelki nyugalmat éreztem. Minden nap, mikor elhaladok a kapu és a szobrok előtt, boldogság és öröm tölti meg a szívem. A felmenőire emlékezem, akikre büszkén gondolok vissza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában