Gyászhír

2024.01.24. 15:09

Szeretett pedagógust, kiváló makettkészítőt gyászolnak az ácsiak

Kiváló pedagógust veszített el Ács Imhof János személyében. 83 éves volt.

Kemma.hu

Imhof János

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Imhof János 1940. augusztus 4-én született Csepelen. Általános és középiskolai tanulmányait is itt végezte. 1958-ban a szegedi Pedagógiai Főiskola rajz-földrajz szakára nyert felvételt, ahol 1961-ben tanári diplomát szerzett. Pedagógia munkásságát Komáromban kezdte, majd néhány évig Súron tanított. 1967-től Ácson, a II. számú Általános Iskolában dolgozott. Kezdetben csoportvezetői és úttörő mozgalmi feladatokat látott el. 1975-ben Úttörővezetői érdemrend kitüntetésben részesült. Később osztályfőnöki, illetve igazgatói feladatokkal is megbízták.

Az Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola Facebook-oldalán megjelent megemlékezésből kiderül: tanári feladatai mellett rendkívül sok társadalmi, közösségi feladatot is vállalt mind az iskola tanulói, mind a település lakosainak érdekében. Pályafutása során eredményes oktató-nevelő munkát végzett, az iskoláért, tanítványaiért lelkiismeretesen, legjobb tudása szerint tevékenykedett. János bácsi a rajz és a földrajz tantárgyak mellett technikát is tanított felső tagozatban a pénzásási iskolában.

Kézügyességét azonban nemcsak az iskolában kamatoztatta. 1998-ban lánya középiskolai projekt ötlete hozta össze a makettkészítéssel. Még ebben az évben elkészítette az első nagyobb makettjét a Monostori erődről. Maga is meglepődött, micsoda lehetőségek rejlenek ebben a tevékenységben, így újabb és újabb maketteket készített. Nyugdíjazása után élhetett igazán ennek a hobbinak, több mint 60 munkáját állították ki az ország különböző múzeumaiban. Az egri vár 1552-es ostrom előtti állapotát bemutató makett sokáig az Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskolában volt látható.

Imhof János nyugdíjba vonulását követően is rendkívül sokat tett a településért. Önkormányzati képviselői feladatokat is ellátott, illetve a Pénzásási Nyugdíjas Klub életében is kulcsszerepet játszott. A feleségével közösen vezetett nyugdíjas klub a saját szervezésű programjai mellett aktívan segítette a művelődési ház és a Bakancsos Klub rendezvényeit, emellett a település, az iskolák programjaiba is szívesen bekapcsolódtak.

Az ácsi kulturális életért tett áldozatos tevékenységének elismeréseként 2017-ben Bartók Közművelődési Díjban részesült a Pénzásási Nyugdíjas Klub, melynek vezetője Imhof János és felesége volt. 2021-ben Ács Városért díjjal ismerték el a településért végzett áldozatos munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában