Makettek

2022.10.30. 15:02

Fotókon a nagy dolgok kicsiben: Imhof János különleges makettjeiből nyílt kiállítás Ácson

Az ácsi Sméja Galéria egyedülálló művek gyűjteményének ad otthont. A kiállító, Imhof János elárulta: lánya középiskolai projektötlete hozta össze a makettkészítéssel.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

A makettekből álló tárlatot Balogh Attila művelődésszervező nyitotta meg az ácsi Sméja Galériában, felidézve, hogy Imhof János jó néhány makettet készített már a város számára. Az évek során azonban az alkotások fénye kissé megkopott, több fegyelmezetlen látogató meg is rongálta azokat. Ezért megkérték, újítsa fel a maketteket, ekkor született meg az ötlet, hogy be is mutassák a műveket a nagyközönségnek, egy helyen.

A munka jó pár héten át zajlott, Imhof János lánya, Orsolya is besegített. Az épületek visszakerültek a helyükre, a templomtorony megújult, a zöldfelületek pedig tavaszi színben kezdtek pompázni.

A makettek között akad, amely Ácsot ábrázolja, de az Egri várat is megörökítette, ami egyébként az ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskolában látható. Elkészítette emellett az ácsi csata kicsinyített mását és a komáromi erődöket is.

Az ország különböző pontjain, és a határon túl is találkozni Imhof-makettekkel: többek között Környén, Egerváron, Szombathelyen, Jánosházán, Siklóson, Gödöllőn, Ászáron és Sümegen.

– 1998-ban, a lányom középiskolai projektötlete hozott össze a makettkészítéssel – mondta Imhof János. – Még ebben az évben készült el az első nagyobb makettem a Monostori erődről. Magam is meglepődtem, milyen lehetőségek rejlenek ebben a tevékenységben: az ismeretlen felfedezése, másokkal megláttatása.

Az előkészítés is izgalmas feladat: a helyszíneket személyesen megtekinti, fényképeket, videókat készít. A makettkészítés során a lakás munkahellyé változott, nyugdíjazása után pedig igazán a hobbijának élhetett. A család is „elviselte”, hogy otthon alkotja meg az ország különleges történelmi építményeit.

Méretarány – Imhof János földrajz és rajz szakos pedagógus lapunknak elmondta, már a munka megkezdése előtt tudnia kell, milyen méretarányban érdemes elkészítenie a maketteket, illetve azt is, milyen anyagokat használjon. Hozzátette, a makettkészítésről nincs szakirodalom, minden magának kellett kitalálnia, elsajátította a kőművesszakmát, a hegesztést, az elkészített várak történelmében is elmerült. Lőcse várának makettjét például fél éven át készítette. Most fejezte be az ászári régi lebontott iskola kültéri makettjét. Az alkotások egyre inkább érdeklik unokáját, Danit is.

Az ország különböző múzeumaiban több mint ötven makettjét láthatja a közönség. Imhof Jánosnak mindig jó érzés, amikor az ismerősök felhívják hazánk különböző pontjairól, és megosztják vele, utazásuk során éppen az ő makettjét figyelik meg. A tárlatot november 30-ig várja a látogatókat a Sméja Galériában, előzetes bejelentkezés alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában