Károkozás

2024.01.13. 09:00

Megrongálták a tatai tanösvény információs tábláit

Bulizó fiatalok rongálhatták meg a természetvédők tatai információs tábláit.

Kemma.hu

Az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Komárom-Esztergom megyei csoportja közösségi oldalán számolt be arról, hogy valaki megrongálta az egyesület által kihelyezett két információs táblát Tatán, az Aggófű Tanösvényen, a Fényes lakópark mögött. 

Csonka Péter, a vármegyei csoport elnöke az esettel kapcsolatosan a Kemma.hu-nak elmondta, hogy egyesületük partnereivel, támogatóival közösen nem kevés energiát mozgósított a terület kezelése érdekében az elmúlt 9 évben. Kézzel, géppel, összefogásban. Ott, ahol a fokozottan védett nagy aggófű tenyészik. 

– Hazánkban két helyszínen él és a tatai a legnagyobb tőszámú állomány. Egyesületünk, önkéntes alapon, nem információs táblákkal, hanem idegenhonos, inváziósan viselkedő fás és lágyszárú növényekkel hadakozik. Kilenc évvel ezelőtt a terület jelentős részét embermagasságú cserjés borította el. Mostanra jól látható a változás és ezt a növények is jelzik számunkra: gyarapodik a virágzó tövek száma. Kérjük, aki értéket teremt, annak a munkáját tiszteljük, becsüljük! Tevékenykedjen bármely területen - kérte a természetvédő, aki elárulta, hogy még gondolkodnak azon, hogy feljelentést tegyenek-e a rendőrségen.

– A két tábla értéke mintegy 100 ezer forint. December közepén még biztos, hogy ép volt mindkettő, azonban az újévi ellenőrzésen már kettő be volt törve. Úgy gondolom egyértelmű, hogy rongálás történt, mert a táblák körül a földön üres boros üvegek, PET-palackok voltak szétdobálva. Szerintem bulizó fiatalok keze nyomát hirdetik a táblák maradványai  - mondta szomorúan az egyesület elnöke, aki nem érti, hogy közös értékeinket miért kell valakinek lerombolnia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában