Könyvbemutató

2024.01.31. 14:54

Középpontban az Oroszlányban forgatott filmek: könyvbemutatót tartott Cserteg István filmkutató

Hatalmas érdeklődés mellett tartották meg az „Így írnak Ők…” sorozat idei első előadását az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében, ahol legendákról és legendás vármegyei filmjelenetekről volt szó. Előkerültek híres oroszlányi és majki helyszínek is.

Wágner Zsanett

A hagyományos, évek óta tartó oroszlányi rendezvény vendége ezúttal Cserteg István volt, aki „Legendás filmek, legendás helyszínek - Komárom-Esztergom megye”című könyvét mutatta be. Beszélgető társa Kozmáné Gombkötő Hajnalka könyvtáros volt – számolt be róla az oroszlany.hu.

A könyvben a vármegyében készült filmek története elevenedik meg filmcímeken, szereplőkön, rendezőkön keresztül. Cserteg István könyve 301 filmet mutat be, és 233 rendezőt. A 160 oldalas, a filmforgatások helyszínein készült fotókkal is gazdagon illusztrált könyvet a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat adta ki.

Mint írják, a szép kivitelű kiadvány remek célt szolgál arra, hogy a mozi-kedvelők utána tudjanak nézni annak, milyen sok filmet készítettek a múltban, térségünkben. Megtalálhatóak benne a fontosabb dokumentum-, játék-, tv- és gyermekfilmek, beleértve a külföldi alkotásokat is. Így 13 ország 301 filmje szerepel a kutatásban 1917-től napjainkig. A könyvnek köszönhetően betekintést nyerhetünk a forgatási helyszínek utcaképeibe, az akkori öltözködésbe, kultúrába.

Az író-olvasó találkozón nagy elismerést váltott ki az Oroszlány és Majk körzetében forgatott filmek ismertetése. Többek között a Kamaszváros, a Hangyaboly, az Árpád, a cigány, a Kárhozat, A pokol tornácán, vagy a Megbélyegzetten 1968. A kötet szerzője elismerően szólt az Oroszlányról szóló filmek rendezőinek – főként Mészáros Márta és Hűvös Récsy Lídia – alkotói munkásságáról.

A baráti hangulatú ankét végén az érdeklődőket egy-egy könyvvel ajándékozta meg Cserteg István, melyet igény szerint dedikált is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában