Sorozat

2023.11.13. 17:30

Cserteg István tatabányai filmkutató: 5+1 ok, amiért a szívünkbe zártuk a Jóbarátokat

A tatabányai Cserteg István filmkutató 5+1 választ adott arra, hogy miért volt annyira sikeres az amerikai sorozat, a Jóbarátok.

Wágner Zsanett

Nem is lehet kérdés, hogy népszerű volt-e a Jóbarátok? Egyértelműen

– kezdte Cserteg István, aki szerint minden egyes figura teljes mértékben szerethető volt. Legyen az Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry vagy David Schwimmer. A sorozat 1994. szeptember 22-től 2004. május 6-ig forgott és 10 évadon keresztül bemutatta a 6 húszas (később harmincas) éveiben járó barát mindennapjait, akik a New York-i Manhattanben élnek. A kérdésre, hogy miért is volt ennyire sikeres, a tatabányai filmkutató válaszolt:

  1. Szerethetőek voltak a karakterek, akikkel könnyű volt azonosulni.
  2. Minden tévénéző magára ismerhetett a szereplőkben, mert mindegyikük más és más karaktert jelenített meg.
  3. Fiatalokról szólt, akik története generációkon átívelt.
  4. Hétköznapi problémákat láthattunk az epizódokban.
  5. Egyszerre volt könnyed és szórakoztató a sorozat, egyben komoly kérdéseket is feszegetett.

+1: sok fiatal példaképként tekintett a barátokra.

Cserteg István nem rejtette véka alá véleményét: attól tart, hogy Matthew Perry esetében érvényesül majd a Marilyn Monroe-effektus. Hogy az amerikai színész halála után és annak kapcsán sokan érdeklődnek Matthew Perry iránt, amikor azt életében is megtehették volna.

Horváth Judit tatabányai pszichológus pedig arról beszélt a Kemma.hu-nak a közelmúltban, hogy az amerikai színész valós élete és az eljátszott karakter közötti túl nagy különbség vezethetett a tragédiáig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában