Vészhelyzeti kisokos

2024.01.10. 11:26

Környei tűzoltók és polgárőrök segítenek, mikor tárcsázd, és mikor ne a 112-t

Súlyos baleset, eltűnt személy, leszakadt elektromos vezeték esetén is a segélyhívót kell hívni. De ha az autónk lerobbant az úton, oda az autómentőt hívjuk inkább ki.

Goletz-DeáK Viktória

A Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közösségi oldalán tette fel a kérdést, hogy vajon tudják-e az emberek, hogy mikor kit kell hívni, ha baj van? Mint írták: egyre gyakoribb, hogy szolgáltatói hiba vagy beavatkozást nem igénylő esemény esetén hívják egyesületük ügyeleti számát. Ezért összeszedték és csoportosították, hogy az adott események esetén kit kell értesíteni:

– Közút vagy településünk útjain kátyú, forgalmi akadályt nem jelentő úthibák esetén az út üzemeltetőjét kell értesíteni. Környe településen a főútvonalak a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a település mellékútjai a helyi önkormányzat kezelésébe tartoznak. A forgalmi akadályt jelentő események (fadőlés, úttest beszakadása, árokba csúszott gépjármű, úttest olajjal vagy üzemanyaggal történő szennyeződése, stb.,)esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot. De úttest fölött húzódó elektromos vagy hírközlési kábelek leszakadásakor, megnyúlásakor is a 112-t kell hívni – írták posztjukban. Azonban a műszaki hibás (lerobbant) járművek elvontatása esetén autó vagy kamionmentőt kell a helyszínre hívni, melynek szolgáltatási díja a megbízót terheli. 

Szennyvízcsatorna dugulása vagy a vízszolgáltató hálózatán történő csőtörés esetén értesítsük a szolgáltatót, akik ha a gerinchálózaton van az eltömődés, csőtörés ingyenesen, ha az ingatlanunkban, akkor térítési díj ellenében végzik a tisztítást, elhárítást. Gázszivárgás esetén szintén a szolgáltatót, gázömlés esetén a 112-es segélyhívó számot kell hívni, a mihamarabbi elhárítás érdekében.

– Lakott területen, közúton elütött állat esetén a Magyar Közút Nonprofit Társaságot, mellékutakon pedig a helyi Polgármesteri Hivatalt kell értesíteni az állat elszállíttatása érdekében, lakott területen kívül a területileg illetékes vadásztársaság felé kell jelezni a tetemet – tették hozzá. Az önkéntes tűzoltók azt is összegyűjtöttek, hogy milyen esetben kell mindenképpen a 112-t hívni.

– Ha közvetlen vagy közvetett életveszély áll fenn, az érintett nagy mennyiségű vért veszít, láthatóan nem kap levegőt, eszméletvesztés után nem tér magához, csillapíthatatlan fájdalma van, baleset, súlyosabb sérülés érte (csonttörés, elállíthatatlan vérzés), zavarttá válik, nem lehet vele kommunikálni, ön- illetve közveszélyes. Súlyos, emberi élet(ek)et veszélyeztető közúti, légi, vasúti, vízi balesetet lát vagy annak résztvevője. Több ember halálát okozó járványos megbetegedés, mérgezés vagy kábítószer-túladagolása esetén, radioaktív sugárzás, vagy veszélyes anyag kiáramlása miatt. Vagy ha az állampolgárok életében jelentős fennakadás, emberi élet(ek)et veszélyeztető esemény történt (tűz, földrengés, árvíz, viharkár, épületomlás, gázszivárgás, szélsőséges meteorológiai helyzet) – sorolták a különböző eseteket a szakemberek. 

De szintén a segélyhívót kell hívni, ha valaki valamilyen bűncselekmény szemtanúja, sértettje (például: emberölés, fegyveres rablás, lopás, garázdaság, verekedés). Vagy eltűnt, öngyilkos szándékú személy megtalálásához kér segítséget, ismeretlen kisgyermek megtalálásáról, kánikulában zárt gépkocsiban hagyott kisgyermekről vagy állatról, rendkívüli időjárási viszonyoknál hajléktalan személy közterületen alvásáról van információja.

– A közlekedési jelzések megrongálódását, működésképtelenségét vagy egyéb vészhelyzeteket (például: gyerekek köveket dobálnak az autóútra), közlekedési akadályokat (például: közút veszélyes szennyeződése), közüzemi zavarokat (például: leszakadt veszélyes, szikrázó villanyvezeték, úttestre kidőlt fa) észlel. Rendkívüli halál történik (például: vízből kivetett elhunyt személy megtalálása), körözött vagy elővezetni kívánt személy, vagy körözött tárgy (gépjármű, ékszer) hollétéről van információja, talált tárgyról, elhagyott gyanús csomagról, állatról, esetleg álrendőrök, házaló ügynökök, házaló adománygyűjtők működéséről van tudomása – értek végére listájuknak a tűzoltók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában