Irodalom

2024.01.19. 11:32

Játszva ismerkedtek meg az esztergomi diákok Fekete István műveivel

Január 18-án, csütörtökön az Esztergomi József Attila Általános Iskola 3.b osztályos tanulói játékos foglalkozáson vehettek részt a Helischer József Városi Könyvtárban, ahol megismerkedhettek a huszadik századi magyar irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb alakjának, Fekete Istvánnak a munkásságával és a regényeiben szereplő állatokkal.

Walczer Patrik

Idézeteket is megkereshettek a diákok

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Mint ismert, az író születésének százhuszadik évfordulója alkalmából még 2020-ban indult útnak a Titkos kalendárium című, hiánypótló irodalmi tárlat. A híres szerző életművét gondozó Móra Kiadó ezzel a rendhagyó kiállítással kívánt megemlékezni Fekete Istvánról, akiről köztudott, hogy szinte kivétel nélkül minden művében a természetet és az állatvilágot jeleníti meg, illetve bemutatja az ember és a természet viszonyát. A sajátos hangvételű művek egyaránt szórakoztatóak a fiatalok és felnőttek számára is, a Tüskevárat, a Téli bereket, a Vukot és más regényeit ma is szívesen forgatják kezükben az olvasók.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával, Emőd Teréz kurátori munkájával létrejött kiállításon többek között vadászattal kapcsolatos tárgyak, diafilmek, bábfigurák, a szerző életútját ismertető leírások is egyaránt fellelhetők. A tárlat Fekete István műveihez kapcsolódva a természetet, az évszakokat, illetve az állatokat állítja középpontba. Láthatunk még az ajkai Városi Múzeum és Fotógaléria által kölcsönadott igazolvány-másolatokat, a győri Vaskakas Bábszínház Vuk című előadásának díszlet-makettjét, digitális fotóalbumot, de a látogatókat egy óriási társasjáték is várja.

A Helischer József Városi Könyvtárban megnyílt kiállítás kiváló alternatív irodalomóra lehetőség iskolai csoportok számára, melynek tagjai a társasjátékkal feleleveníthetik és bővíthetik Fekete István műveivel kapcsolatos tudásukat, a kihívásokra vágyó egyéni látogatók pedig a kihelyezett idézetekből válogatva ismerkedhetnek az életművel. Ennek jegyében nem meglepő, hogy már oktatási intézmények is bejelentkeztek egy-egy osztállyal. Csütörtökön elsőként a közelben található József Attila Általános Iskola diákjai látogattak el a könyvtárba, ahol Mogor Regina és Osztrogonácz Ágnes gyermekkönyvtárosok vezetésével a fiatalok előbb átismételték, hogy mi a művekben szereplő állatok nevei. 

Ezt követően a diákok párokat alkotva a kihelyezett idézetek alapján ismerkedtek meg az író regényeivel. Végül következett a négy évszakot ábrázoló társasjáték, ahol a négyfős csoportok végigjárták mindegyik évszakot, közben dobtak a dobókockával, kérdésekre kellett válaszolniuk, vagy egy-egy feladatot kellett teljesíteniük. A foglalkozás végén a diákok jó hangulatban, szép élményekkel térhettek vissza iskolájukba.

Az esztergomi kiállítás különlegessége, amely sehol máshol nem látható, két eredeti levél, amelyet Fekete István írt a könyvtár korábbi igazgatójának, Várady Eszternek, aki még kislányként kért tanácsot az írótól. A könyvtárban január 16-tól egészen február 9-ig látogatható a kiállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában