Változás

2024.01.02. 19:50

Januártól 50 forintot kaphatunk a visszaváltott flakonokért és dobozokért

A magyar lakosság 84 százaléka hallott a januártól életbe lépő új palackvisszaváltási rendszerről, 87 százalékuk egyébként fontosnak tartja a szelektív hulladékgyűjtést – derül ki a Reacty Digital kutatásából. Olvasóink bíznak benne, hogy a korábbinál működőképesebb lesz a szolgáltatás.

Walczer Patrik

A mohu.hu megírta, hogy idén január 1-től bevezetik az itthon forgalomba hozott  visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszerét, melynek értelmében az üvegek, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló. Ezt az összeget visszakaphatjuk, ha a 2000 visszaváltási pont valamelyikén leadjuk a flakonokat, dobozokat. 

Nemrégiben a témával kapcsolatban készült egy reprezentatív kutatás, melyből többek között az is kiderült, hogy a lakosság 45 százaléka a lakóhelye közvetlen környezetében, 40 százaléka kényelmes sétatávolságon belül élne csak a lehetőséggel. Nagyobb távolság esetén még az 50 forintos összeg sem csábítaná őket a visszaváltásra.

Egy 30 éves dorogi férfi olvasónk elmondta, hogy amikor még egyetemistaként szüleivel kertes házban lakott, rendszeresen gyűjtötte a műanyag palackokat és az alumínium dobozokat. Mivel ez akkoriban jó pénzszerzési lehetőségnek tűnt számára, így időnként a szomszédait is megkérte, hogy a kukába dobálás helyett inkább adják oda neki a szelektív hulladékot. Bár a palackok és a dobozok darabjáért egy, illetve két forintot kapott, így is megérte nagyobb tételben a gyűjtés.

– Egyedül az bosszantott, hogy sokszor potyára vittem a hulladékot visszaváltani. Gyakran előfordult ugyanis, hogy a gép meghibásodott, elakadt benne a doboz, vagy megtelt a tárolója. Bízom benne, hogy az új rendszer a korábbinál működőképesebb lesz – mondta.

Tapasztalat, hogy életkortól is függ, ki mennyire tartja fontosnak a szelektív hulladékgyűjtést és az azzal járó bevételszerzés lehetőségét. A fiatalok jellemzően a zsebpénzüket kívánják kiegészíteni, a felnőttek és nyugdíjasok pedig a környezettudatosság miatt választják az automatákat. Egy 55 éves nyergesújfalui férfi megjegyezte: amíg Németországban akár huszonöt, Szlovákiában pedig tíz centet is adtak egy flakonért, addig itthon az egy forint/flakon ár miatt egyszerűen nem érte meg neki az üres vizes palackok gyűjtése. 

– Ha Németországban 1 euróért vehettem egy üdítőitalt és 25 centet kaptam érte, máris jó üzlet volt. Horvátországi nyaralásunkkor is meglepődtem, hogy 8 kunát adtak régebben egy palackért. Egyelőre nem gyűjtögetek, kivárok, hogy milyenek lesznek a tapasztalatok az új rendszer kapcsán, de lehet, hogy ismét elkezdem felhalmozni az üres ásványvizes flakonokat – tette hozzá a férfi.

Egy 42 éves piliscsévi hölgy szerint az új rendszer hatását a természetben is érezzük majd, remélhetőleg eltűnnek az erdőkből és az utak menti árkokból ezek a hulladéktípusok.

– Egy forint eddig nem számított értéknek, de ha már 50 forint kapható egy palackért, akkor sokan elgondolkodnak azon, megéri-e eldobni a természetben. Remélem, hogy a Pilisben és a Visegrádi- hegységben járva egyre kevesebb  szeméttel fogok találkozni – jegyezte meg.

A mohu.hu egyébként azt is megírta, hogy bár fokozatosan bővül a visszaváltási helyek számra, de továbbra is várják a rendszerhez önkéntesen csatlakozni kívánó boltok jelentkezését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában