Jegyzet

2024.01.16. 21:00

Háttérben

A Magyar Közlöny századik számában lehetett olvasni a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt. Aztán tanulmányozható lett az a kormányrendelet, amely sorolta, hogy milyen teendői vannak a helyi önkormányzatoknak. Alaphelyzetként a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkatársak közalkalmazotti jogviszonya átalakult köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá.

Fenyvesi Károly

A változás többek közt az intézmények alapító okirata két pontjának módosítását, annak törzskönyvi nyilvántartásban történő átvezetését is igényli. A szükséges döntéseket több településen munkatervükben nem szereplő ülésükön hozták meg a helyi képviselők. Nagy vita vélhetően nem sűrűn alakult ki a szavazások előtt. Kötelező kűr volt a téma.

A megfelelő szakmai előkészítésre persze ezúttal is szükség volt. A feladatot a polgármesteri hivatalok munkatársai oldották meg. Ritkán látványos a ténykedésük. Pedig fontos szereplői a helyi döntéseknek. Az alaphelyzet, a szükséges változások tételes jelzése, a javasolt megoldások asztalra helyezése, azok személyenkénti áttekintése után jöhet a képviselők szavazása. Nagyobb, esetenként indulatoktól sem mentes viták többnyire olyan témákban alakulnak ki, hogy például megfakult-e annyira a polgármesteri hivatal bejárati ajtajának festése, hogy át kellene kenni. Ehhez mindenki ért. Van is véleménye róla. Persze, ha összeáll az igen, akkor is marad még egy fontos kérdés. Milyen színűre?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában