Gyászhír

2024.01.04. 19:35

Gyászol Komárom is: elhunyt a Pro Urbe díjas Pados József atya

Több Facebook-oldalon olvasható: Pados József székesegyházi kanonok, nyugalmazott plébános január 4-én, 94 éves korában elhunyt. Temetésének szervezése folyamatban van – tették hozzá. A hír egyelőre a Komáromi Római Katolikus Plébánia, a Győri Egyházmegye, illetve Komárom Facebook-oldalán még nem jelent meg hivatalosan.

Kemma.hu

Pados József atya a 2019-es komáromi vasmisén

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Magyar Kurír

Pados József 1930-ban született, a bencés gimnáziumi tanulmányok után jelentkezett a győri szemináriumba. 1954-ben szentelték pappá. A kommunista diktatúra alatt az egyházmegye sok településén teljesített kápláni szolgálatot, Mocsától Hegyeshalomig. A diktatúra legkeményebb időszakában sehol sem maradhatott hosszabb ideig. Az elnyomó rendszer szemében az volt a bűne, hogy kiemelt figyelmet fordított a fiatalok nevelésére.

Később Petőházán volt plébános és onnan került 1992-ben Komáromba. Itt huszonnégy éven át szolgálta a komáromi és a koppánymonostori híveket, sőt egy időben a szőnyi és az almásfüzitői híveket is.

A Magyar Kurír 2019-es tudósításában az áll, hogy júniusban, a komáromi Jézus Szíve-templomban a helyi és a környékbeli hívek együtt adtak hálát az Úrnak Pados József nyugalmazott plébános, címzetes tatai apát hatvanöt évnyi papi szolgálatáért.

A szentmise elején Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök megáldotta a nemrég megrongált, de az ünnepre helyreállított Mindszenty József-szobrot. A vasmisés atyát Aranyosi Károly, a plébániai tanácsadó-testület alelnöke köszöntötte, aki köszönetet mondott József atya huszonnégy éven át folytatott, gyümölcsöző komáromi szolgálatáért.

Az ünnepi szentmise szónoka Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök volt, aki méltatta Pados József hatvanöt éven át kitartó, töretlen hűségét, mellyel Istent és Egyházát szolgálta. Méltó a zsoltár szavához: „Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint” (Zsolt 110,4). A legsötétebb kommunista idők sem tudták megakadályozni a rábízottakért való munkálkodásban.

A szentmise után agapé következett, Komárom polgármestere, dr. Molnár Attila itt köszöntötte a város Pro Urbe díjjal kitüntetett nyugalmazott lelkipásztorát - olvasható az akkori tudósításban.

Pados József 2011-ben vehette át Komáromban a Pro Urbe díjat. Az indoklás szerint kimagasló egyházi munkájáért, a komáromi katolikus hívek lelki- és erkölcsi gondozásáért, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola- és Óvoda megszervezéséért kapta meg az elismerést.

Pados atya nehéz időkben, a kommunista ideológia által lelkileg és erkölcsileg is megtört közösséget örökölt, leromlott állagú egyházi épületekkel, mikor közvetlenül a rendszerváltás után megyéspüspök úr rábízta a komáromi híveket, és a katolikus egyház helyi ügyeit.

Munkája nyomán fűtés, meleg került a padokba; harangok költöztek a néma toronyba; megszépültek a szentély seccói; új orgona a kistemplomban; kiépült az altemplom; új, távolról is hívogató kereszt a templomtornyon; patinás kerítés a templomudvar körül; megújult a szentéj és az oltár; eredeti állapotukban a templomablakok, az egyházi ingatlanok rendezetlen ügyei, a Szent Imre Római Katolikus Iskola elindítása; később a katolikus óvoda megszervezése; majd a monostori Szűz Mária kápolna építése; és még sorolhatnánk. Mindemellett az egyházmegyében 1999-ig főesperes-helyettes és megbízott kerületi esperes volt – olvasható a komarom.hu 2011-es tudósításában.

Ahogyan az a Szent Kelemen Plébánia, Bük Facebook-oldalán olvasható, lelki üdvéért ünnepélyes gyászmisét mutatnak be szülőfalujában, a bői templomban január 9-én, kedden 17 órakor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában