Visszatekintő

2024.01.05. 15:40

Ez volt 2023: a hónap, amikor a bányászokra is emlékeztünk

2023-as visszatekintő sorozatunkban a közéleti eseményekre is kitérünk. Lássuk, miről szólt a szeptember!

Kemma.hu

Fejet hajtottak a bányászok emléke előtt

Tatabányán hagyományosan a felsőgallai Széchenyi István Művelődési Házban tartotta az ÉDV Zrt. a bányásznapi megemlékezést. Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a mélyművelésű bányászat, de Tatabányán a vízbányászok még mindig 250 méter mélyen dolgoznak. Az ünnepségen Kis Gergő üzemvezető elmondta, hogy a XV/A bányaüzemük immár 50 éve szolgálja a környék folyamatos vízellátását. Köszönetet mondott a volt és jelenlegi kollégáknak, kiemelve az összetartó csapatszellemet. Szeretnének minél több fiatalt bevonni ebbe a felelősségteljes munkába, motiválni és segíteni szakmai fejlődésüket. A megjelenteket Szücsné Posztovics Ilona polgármester is köszöntötte, kiemelve, hogy milyen fontos a vízbányászok munkája, akik ellátják egészséges, tiszta vízzel, éltető energiával a várost és a környező településeket. Az ünnepség végén Szolgálati Oklevéllel jutalmazták a cégnél dolgozó 10, 15, 20, és 45 éve dolgozókat. 

A bányásznap tatabányai eseményeinek sorában szombaton a hagyományokhoz híven a bányász kegyeleti emlékműtől indult a színpompás, zenés felvonulás. A bányász szakmának tisztelgő, díszegyenruhás zászlóvivők, táncosok és zenészek a Szabadtéri Bányászati Múzeum és Ipari Skanzenig meneteltek, ahol városi elismeréseket adtak át. 

A több évtizedes településtörténeti és hiánypótló bányászattörténeti kutatásaiért a Solymos Mihály-díjat Jóna Imre vehette át, aki levéltári kutatásokat végzett többek között az elődközségekben élő zsidóság helyzetéről, különösen a szénbányászat megindulásától a holokauszt utáni évekig. A Tatabánya Közbiztonságáért Díjat Farkas Gábor dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, Komárom-Esztergom vármegye rendőr-főkapitánya kapta, aki 2013 óta látja el ezt a feladatot. 

A bányászatra és bányakatasztrófák áldozataira emlékeztek Dorogon

Dorogon  a Baumit Kft. bejáratánál található Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél tartottak koszorúzási ünnepséget, ahol Járomi Judit, a vállalat ügyvezető igazgatója kiemelte: meg kell állnunk egy pillanatra és tisztelegnünk kell elődeink előtt, hiszen a dorogi bányászok erőfeszítése, fáradozása és eredményei nélkül nem állhatnánk ott. Dr. Tittmann János polgármester dr. Schmidt Sándor bányamérnök tragikus halála kapcsán úgy fogalmazott: a politikai bűnözés minden formájával szembeni tiltakozásra és szembenállásra is kötelez minket az ő emléke. 

Szombaton az Otthon téri emlékműnél Bánhidi József, a Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi-Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának alelnöke kiemelte: a szénbányászat nemcsak a szakma, de a mindennapi élet, a szociális és jóléti dolgok, munkásmozgalmak megteremtését és fejlődését is szolgálták. Erős Gábor ország­gyűlési képviselő és Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke mindkét helyszínen koszorúzott, illetve részt vettek a művelődési házban tartott konferencián. Levetítették a dorogi imázsfilmet, mely a vármegyei önkormányzat vármegyei identitásprogramja keretében született Vármegyejáró-filmsorozat egyik epizódja. Végül dr. Tittmann János bemutatta a Történelmi sajtószemle című kötetsorozatának legújabb kiadványát. 

Oroszlányban pénteken több helyszínen kezdődött a bányásznapi programsor: koszorúzás, kiállításmegnyitó, Hobo-koncert és mécseses felvonulás volt az első napon. Szombattól már a Bányászati Múzeum adott otthont a programoknak. Például a csilletolásnak is, amit tizedik alkalommal hívtak életre. Az idén 11 csapat indult, közülük a tűzoltók voltak a leggyorsabbak, 52 másodperccel. Második lett a Fehérék csapata, 57,75 másodperccel. A dobogó harmadik fokára a szlovák testvértelepülés képviselői, a vágsellyeiek állhattak 57,87-tel. 

Megkezdődtek a 36. Bábolnai Gazdanapok

– Az energiahordozók és a műtrágya árának emelkedése, valamint az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége radikálisan rontotta a növénytermesztés feltételeit – fogalmazott Feldman Zsolt államtitkár a gazdanapok megnyitó ünnepségén. 

Szerinte hazánk olyan helyzetbe került, mint Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia. Úgy vélekedett, hiába jelezték a problémát az Európai Uniónak, nem ismerték el, milyen zavarokat okoz ezen országok mezőgazdaságaiban, hogy több tízmillió tonna ukrán termény érkezett a piacra. 
A megnyitó után több különdíj is gazdára talált. Először Feldman Zsolt adott át miniszteri különdíjat az IKR Agrár Kft. ügyvezetőjének, Aranyosi Károlynak, illetve Nagy Lajos üzletági igazgatónak. Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökétől kapott különdíjat az AgroVario Kft. szervezetfejlesztési igazgatója, Takács Zoltán. A Nemzeti Ménesbirtok különdíját a Porche Hungária érdemelte ki, az elismerést Haál Gábor igazgató nyújtotta át Szászi Bálintnak és Kapócs Ferencnek. 

Az eseményen részt vett többek között Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a magyar országgyűlés alelnöke és Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. 

A program pénteken és szombaton is folytatódott. Pénteken rendezték  a szakiskolai napot is, amikor mintegy ezer diákot látnak vendégül és vezetnek körbe a gazdanapokon. Az érdeklődőket 150 kiállító várja 20 ezer négyzetméteren, a látványos gépbemutatók mellett különféle előadások, kerekasztal-beszélgetések is részei a rendezvénynek. Mivel a gazdáknál generációváltás zajlik, ebben a témában is szerveznek előadást, hogy az átadás sikeres legyen, és a fiatal magyar gazdák eredményesen vezethessék a gazdaságokat.

Átadták a vármegyei Príma díjakat

Tatabánya Az idén is a Jászai Mari Színház adott otthont a gálaestnek, amely hagyományosan Pordán Zsigmond, a VOSZ megyei elnöki köszöntőjével kezdődött. Miként megszokott az is, hogy az est folyamán elegáns öltözetek és kifinomult ruhaköltemények váltják egymást az asztalok körül. Üdvözlik egymást az asztaltársaságok, valamint barátok, ismerősök kézszorításaitól és jókívánságoktól hangos a színház. Aztán a színpad közepén terem a konferanszié –ez esetben Illyés Roland – és kezdődik a műsor. 

Pordán Zsigmond üdvözölte a vendégeket és azokat, akik munkásságukkal kiérdemelték, hogy az est főszereplői legyenek. Azt már dr. Kancz Csaba főispán fejtette ki, hogy mindig egy pluszterhet, plusz innovációs képességet jelent, aki vállalkozásra adja a fejét. 

Három blokkban adták át a Vármegyei Prima Díjakat. Elsőként Varga Ágota filmrendező nevét rejtette a boríték. – Stílszerűbb lenne, ha a filmek beszélnének helyettem – mondta a díjazott, akinek elkészült legújabb filmje egy tatabányai vak párról és egészséges kisfiukról. 

Már a jelölés is meglepte Aradvári Mihálynét, a Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda intézményvezetőjét. A szerénység mondatta vele, hogy a dicséretben és a elismerésben nem is annyira saját magát, inkább az óvoda egészének teljesítményét látja. 

Ezután lépett színpadra dr. Schler Szilvia, Komárom szívvel-lélekkel dolgozó gyermekorvosa. Molnár Attila komáromi polgármester hosszasan gratulált a nagy tiszteletnek örvendő doktornak, majd átnyújtotta neki a díjat. 

Prima Különdíjas lett Markos Anikó. A tatai építészmérnök megköszönte mindazoknak, akik családi házuk, akár az ipari csarnokuk, akár az iskolájuk, vagy bölcsődéjük, netán a templomuk felújításával megbízták, megbízzák és teszik ezt a jövőben is. A közönségdíjat Szekeres János vehette át. Az esztergomi nyugalmazott testnevelő életszemlélete, az ifjakba nevelt kitartás, küzdelem és becsületesség visszaigazolást nyert. 

Egyenként, majd egy közös fotó erejéig együtt szólították színpadra a nyerteseket. Tiszteletükre Szeredy Krisztina az Abba slágerét adta elő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában