Mise

2024.01.01. 08:00

Év végi misét tartottak Esztergomban: felújításokról is szólt a 2023-as év a bazilikában

Szilveszter napján Erdő Péter bíboros celebrált év végi hálaadó szentmisét az esztergomi bazilikában, melyen dr. Török Csaba, a főszékesegyház plébániai kormányzója beszámolót tartott a 2023-as esztendőről.

Walczer Patrik

Dr. Török Csaba szerint nem volt nehézségektől mentes a 2023-as esztendő

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A bevonulást követően Erdő Péter úgy fogalmazott: különös egybeesések ideje volt az elmúlt esztendő. Az óév utolsó napja a Szent Család vasárnapja is volt egyben, az esti szentmisében Szűz Mária Istenanyaságának előesti liturgiáját végezték el. Egyúttal Szent Szilveszter pápa ünnepén hálát mondtak az egyházközség, a plébánia és az egész egyházmegye nevében minden jóért és kegyelemért, amit a magunk mögött hagyott esztendő adott nekünk.

Az evangéliumot követően dr. Török Csaba lelkipásztori beszámolót tartott a 2023-as évvel kapcsolatban. Véleménye szerint nem volt nehézségektől mentes az elmúlt esztendő, ám a közösség hite, szeretete, kiállása, segítőkészsége, emberi közelsége és jósága megannyi jelét adta erőknek, terveknek és nekiiramodásoknak.

A bazilika felújítási munkálatai miatt 2023-ban nem volt mód házasságkötésre a főszékesegyházban és az egyéb, szentmisén kívüli szertartások terén is korlátozások voltak. A házasságkötések száma egy év alatt 62-ről 26-ra csökkent és minden pár a vízivárosi templomban fogadott örök hűséget egymásnak. Tavaly 55 keresztelés volt, az elsőáldozók száma 23 fő volt, a bérmálás szentségéhez 76-an járultak, ebből 21 fő volt a plébánia közösségének a tagja. A temetések száma 21 volt.

Sikeresek voltak az adománygyűjtések

Dr. Török Csaba szerint rendkívüli öröm volt, amikor 2022-ben közösségük fiatal tagja, Péter Vilmos atya újmisét mutatott be a bazilikában. Ennek az örömnek a folytatása volt, hogy tavaly a közösség egy másik fiatal tagja, Zsembery András felvételét kérte a papnövendékek sorába. Erdő Péter elfogadta a jelentkezését és tanulmányai végzésére a Budapesti Központi Papnevelő Intézetbe küldte őt. A nyár során káplánváltás történt a plébánián, Tóth Imre atya utóda Bársony Árpád atya lett. Az esztendő során megújult a képviselő-testület is, a tagok Magyarok Nagyasszonya ünnepén tették le esküjüket. A plébániai kormányzó beszélt a harangokkal, valamint a szociális tűzifából épült adventi koszorúhoz köthető adománygyűjtésekről is.

Dr. Török Csaba ismertette azt is, hogy a plébánián hitoktatásban csoportban résztvevő fiatalok száma egy év alatt több mint a duplájára nőtt, ami kapcsán köszönetet mondott a hitoktatóknak és a káplán atyáknak. A 2023-as esztendő a felújításokról szólt, a bazilika esetében lényegében túl vannak a projekt legnehezebb szakaszán. 

A Szent István-kápolna megújulása véget ért, a vízivárosi templomban elkezdődtek régóta várt korszerűsítések, 2024-ben pedig a főegyházmegyétől fedezetet kapnak a tetőszerkezet felújítására. A Becket Szent Tamás-kápolnát a Szenttamás Barátai Egyesület tagjai felajánlásként kívülről újrameszelték, emellett a plébániánál is voltak fejlesztések. Végül köszönetet mondott mindenkinek a növekedő perselybevételekért és támogatásokért, hiszen 2023-ban több okból is még inkább érezték a hívő közösség adományainak jelentőségét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában