Szenzáció?

2024.01.08. 18:39

Bulvármélység az esztergomi pincében: valóban egy szauna rejti IV. Béla sírját a Jókai utcában?

„Az én kertemben nyugszik IV. Béla király!” Ezzel a hangzatos címmel találkozhattak január első hetében a Metropol olvasói. Azok, akik korábban követték az esztergomi királysír utáni kutatás történetét, némileg meghökkentőnek találhatták a fent említett tudósítást, hiszen a kutatásokról számot adó korábbi terjedelmes cikkek sorozata – melyek az Indexen jelentek meg – ilyet nem állított, csupán vélelmezett.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A Metropol tudósításban – melynek forrását link csatolásával a Romániában megjelenő, nőknek szóló, magyar nyelvű Fanny magazinnak tulajdonítanak – a cikkíró bemutatja az esztergomi Jókai utca 7. szám alatt lévő család házának udvari szaunájának pinceajtaját, melyről fotót is közöltek, s melyről a cikkíró szerint az ott lakó nagyszülő állítja, hogy mögötte IV. Béla sírja van.

A Metropol által idézett tudósítást alaposabban elolvasva ezt semmilyen konkrétummal nem támasztják alá. A cikkíró a kutatást valójában végzőkkel ellentétben állítja, hogy

magyar régészek lokalizálták második honalapítónk, IV. Béla király sírját,

illetve kijelenti, hogy

a magyar uralkodó egy esztergomi ház szaunája alatt nyugszik.

Ezzel ellentétben a kutatást bemutató indexes cikksorozat – melyek szerzője Jamrik Levente – ezt nem állítja konkrétan. Csupán a három éve tartó munka eredményeire hivatkozva jelenti ki vélelmezéseit.

A Kemma.hu kérdésére válaszolva Horváth István, esztergomi nyugalmazott múzeumigazgató, régész, aki e témában több évtizedes kutató tapasztalattal bír, azt nyilatkozta, hogy IV. Béla király sírját nagy valószínűség szerint a törökök esztergomi pusztítása során szétdúlták, a sírt lerombolták, a benne lévőket pedig szétszórták, elpusztították. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Jamrik Levente Indexen megjelent cikkei mégis érdekfeszítőek, stilizáltak és rendkívüli aprólékosságról tesznek tanúbizonyságot, még ha nem is állják ki minden ponton a tudomány próbáját.

Folytatjuk...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában