Honvédelem

2023.12.04. 13:57

Új tüzéreket is felavattak az idei fegyvernemi napon Tatán +fotók

Szent Borbála a tüzérek védőszentje is, így az MH Klapka György 1. Páncélosdandár idén december 4-én tartotta meg fegyvernemi napját, ahol az új tüzéreket is felavatták.

Goletz-DeáK Viktória

Elismerések átadására is sor került

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A gyönyörűen felújított kupolában gyülekezett a tatai dandár állománya hétfő reggel, a Klapka György 1. Páncélosdandár tüzér fegyvernemi napján. A nemrég teljesen megújult ikonikus, 70 éves épületben tartották meg az ünnepi állománygyűlést, ahol többek között elismerések átadására is sor került.

Az eseményen többek között részt vett Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka.

– A mai nap több szempontból is rendhagyó. Kimondhatjuk, hogy a hosszúra nyúlt ideiglenes állapot után végül 2019-ben, a modernizáló programmal megtörtént a csoda. Az elmúlt három évben nagyon gyorsan kezdett el fejlődni a tüzérség. Összesen 23 darab PzH 2000-es önjáró löveg érkezett, továbbá PZH önjáró löveg kiegészítő alrendszerei, valamint jelenleg Közép-Európa legmodernebb szárazföldi szimulációs központja is megépülhetett – mondta Lőrincz Gábor dandártábornok köszöntőjében. Hozzátette: a 25 év távlatából nézve szinte napjainkra a világ élvonalába tartozó fejlesztések történtek a Magyar Honvédségnél.

– Az hogy visszakerült a tüzérség a korábbi otthonába, a kupolába mindenki látja, hogy jó úton járunk – tette hozzá a parancsnok. Somogyi Zoltán vezérőrnagy is köszöntötte az állománygyűlésen résztvevőket.

– Szent Borbála végre meghallgatott minket. Elérkezett az a december 4-e, ami nem a múltról szól, hanem előtérbe kerül a jelen és a jövő is – kezdte beszédét a vezérőrnagy, aki elárulta, hogy 1996-ban pályakezdő hadnagyként maga is tüzérként kezdett.

– A legfiatalabb lövegem, amire emlékszem 12 éves volt, mégis felemelő érzés volt, mert több mint 30 éves eszközöket cseréltünk le velük. Én imádtam. Most pedig itt állok önök előtt és próbálok arra gondolni, hogy milyen érzés lehet ez önöknek, akik kitartottak a fegyvernem mellett – mondta a vezérkar törzsigazgatója.

A beszédek után Lőrincz Gábor dandártábornok átadta az elismeréseket. Klapka-gyűrű elismerésben részesült Kása István ezredes, aki 2004-óta szolgált a tatai dandárnál. Az előadások után a résztvevők kivonultak az alakulótérre, hogy az új PZH 200-es önjáró lövegek előtt az új tüzéreket felavassák. Végül az új szimulációs központot is megnézhették a résztvevők.

Várják a tüzéreket
A kupola felújítása kiemelten fontos a tatai tüzérség életében. Hiszen az épületben kapott helyet a kiképző és szimulációs központ, ahol a harckocsizók mellett a tüzérek kiképzése is zajlik. Az Embert a vasra! toborzási kampány újabb fázisában pedig pont a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár tüzérosztályába keresnek magyar fiatalokat. Mint arról korábban beszámoltunk: bruttó 737 ezer forint belépő illetménnyel számolhat minden, a feladatra alkalmasnak bizonyuló katona, aki a február 12-ei bevonulásra jelentkezik

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában