Díjazták

2023.12.05. 20:00

Tájépítészeti Nívódíjat nyert a tatai Malomkert

A nyáron megnyílt Malomkert a Magyar Tájépítészek Szövetségének a Tájépítészeti Nívódíj pályázatán szerepelt sikeresen.

Goletz-DeáK Viktória

Tata közösségi oldalán számoltak be arról, hogy a Magyar Tájépítészek Szövetsége idén újra megrendezte a Tájépítészeti Nívódíj pályázatot, melyen a tatai Malomkert sikeresen szerepelt és nyert. A Tájépítészeti Nívódíjat 2023-ban 10 kategóriában hirdették ki. A pályázat megvalósult projekteket díjaz azzal a céllal, hogy megtalálja és értékelje a leginnovatívabb alkotásokat, melyek a tájépítészet elismertségét növelik, újszerűségük, műszaki és esztétikai kiválóságuk mellett hordozzák az azokon túlmutató értékeket, védik a meglévő értékeket, követik vagy egyeznek a fenntartható fejlődés elveivel. 

A zsűri értékelésekor elsődleges szempont volt minden kategória esetében az ökologikus szemlélet. A Malomkert projekttel a Korzó Tervezési Stúdió Kft. „Turizmus, vendéglátás kertépítészeti projektjei” kategóriában nyert.

– Nagyon büszkék vagyunk, hogy elismerték a jól sikerült közös munkát, ahol épület – kert – víz ily szoros egységet alkot, ahol a történeti kialakítás és a mai használat szervesen egyesül, ahol szinte minden korosztály találhat maga számára felfedezni valót – nyilatkozták a nívódíjjal kapcsolatban.
A város közleményében arról is beszámoltak, hogy az idén júniusban megnyílt Malomkert turisztikai attrakciót már az első szezonban 745 család, és több mint 3500 egyéni látogató tekintette meg, emellett osztálykirándulások, iskolai csoportok is szép számban látogatták a helyszínt. 

Tata első működő malma 

Mint arról korábban beszámoltunk: a Tatai Sokadalom nyitónapján adták át a régi Kristály területén kialakított Malomkertet Tatán. Az első hétvégén ingyen bárki megnézhette. A Jenő-malomban, Tata első működő malmaként a látogatók a kenyérkészítés lépéseivel és a helyi malmokkal, azok működésével ismerkedhetnek meg. 

A kisebb terekben pedig a molnárok életútja elevenedik meg. Az épületben arra is lehetőség van, hogy az érdeklődők kipróbálhassák magukat az őrlésben és a kenyérsütésben. A Malomszigeten pedig a malmok működését próbálhatják ki a látogatók: az egyik eleme a gútai hajómalom mintájára épült. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában