Attrakció

2023.05.07. 21:16

Michl József elárulta, miért lesz olyan különleges a Kristály helyén épült malomkert

Uszoda helyett interaktív malomkert épült az egykori Kristály Fürdő helyén. Medence helyett malompatakban pancsolhatnak júniustól a gyerekek.

Kemma.hu

A Malomkert június 16-án, a Tatai Sokadalom első napján nyílhat meg

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az egykori Kristály Fürdő egy érzékeny pont a tataiak számára. Sokan emlékeznek még, sőt fürödtek is az egykor országos hírű strandon. Azonban, amikor elapadtak az Angolpark forrásai, a medencékből is eltűnt a víz, így a strand bezárt. Pár év alatt pedig annyira leromlott a fürdő építményeinek az állapota, hogy egyértelmű volt, azokat megmenteni eredeti formájában már nem lehet. Michl József, Tata polgármestere arról beszélt a Kemma.hu-nak, hogy először mit terveztek a területre és végül mi valósulhatott meg abból.

− Amikor polgármester lettem, én már így örököltem meg a Kristályt, és ugyan megvizsgáltuk, hogy ide lehetne egy fedett uszodát tervezni, sajnos az örökségvédelem, az akkori műemlékvédelem ehhez nem járult hozzá. Úgyhogy bár van egy alaptervünk, de már nem is terveztük tovább. Azt mondták, hogy itt nem lehet mást csinálni, mint egy nyitott strandot. De nyitott strandot három hónapig lehet itt üzemeltetni, mi viszont egy olyat helyet szerettünk volna, ami egész évben örömet tud szerezni a tataiaknak, az idelátogatóknak. Ezért döntöttünk amellett, hogy az államtól akkoriban megvásárolt, romos Jenő-malommal együtt egy Malomkertet alakítunk ki, ahol a tatai molnároknak, a tatai malmoknak örök emléket állíthatunk úgy, hogy az egyben egy attrakció is lesz − magyarázta a polgármester, aki elmondta, hogy végül két pályázatból sikerült elindítani a munkálatokat 2021 novemberében.

− A Jenő-malom már elkészült, az emeleten egy konyhát is kialakítunk, ami arra fog szolgálni, hogy az itt megőrölt, vagy hozott lisztből lehessen valami finomat sütni. Szeretnénk olyan programokat szervezni, ahol a tatai pékek megmutathatják a tudásukat, illetve továbbadhatják azt. Egy kis kemencét is szeretnénk az udvarra és egy kis búzaföld is lesz a kertben. Azt szeretnénk bemutatni, hogyan lesz a magból búza és a búzából ehető liszt. Szeretnénk, ha a Malomkert egy állandó, az ünnepköröket, programokat mind magába foglaló olyan új helyszíne lenne a városnak, ahol a helyi közösségek, az iskolás gyermekek, óvodások, a turisták is jól érzik magukat − mondta a város vezetője, aki azt szeretné, ha a Malomkert önfenntartó lenne. 

− Lehetőség szerint ez egy önmagát fenntartó hely lesz, vagyis egy minimális belépővel lehetne bejönni. A programokra pedig külön jegyeket tervez a Városkapu − tette hozzá Michl József, aki a Malomszigetről, vagyis a vízi játszótérről is mesélt a Kemma.hu-nak. A Malomsziget egyik eleme a gútai hajómalom mintájára épült. Ezek a malmok a folyókon haladtak, jártak településről településre és ahol kikötöttek megőrölték a helyiek búzáját. A malomkerekeket a folyó sodrása hajtotta. Bár itt egy helyben áll a malomhajó, a körülötte és alatta átfolyó víz fogja meghajtani a malomkereket. Ezen kívül még három különböző malomszerkezetet próbálhatnak ki, nézhetnek meg a látogatók. 

− A kallómalommal a szöveteket tömörítették, a fűrészmalommal, vagy deszkamalommal a faárut vágták fel, illetve egy hagyományos őrlőmalom is helyet kapott a Malomszigeten. A malomárokban folyó víz hajtja majd meg a malomkerekeket. Illetve lesz egy kis malompatak is, ahol gyerekeknek a saját fizikai erejükkel kell felhajtaniuk a vizet vödör nélkül. Kipróbálhatják, hogy láthatóan még a fizika törvényeinek is ellentmondóan akár felfelé is folyhat a víz. A zsilipekkel pedig szabályozhatják a sodrás erősségét − sorolta a látványosságokat a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában