Vármegyei önkormányzat

2023.12.31. 19:57

Ripa és barátai játszani hívják a gyerekeket

Nagy kincsvadászatra hívja a gyerekeket a Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata által jegyzett családi matricás könyv és társasjáték. A színes kiadványok a vármegyei értéktár különlegességeire irányítják rá a fiatalok figyelmét.

Kemma.hu

A diákok egymás után érkeztek, és foglalták el a székeket a József Attila Könyvtárban. Az asztalok közepén Ripa és barátai – A nagy kincsvadászat Komárom-Esztergom Vármegyében családi matricás könyv és társasjáték volt. A programot Vörös János, a megyei identitás projekt vezetője nyitotta meg. Elmondta, hogy a megyei identitás pályázat adott lehetőséget arra, hogy elkészíthessék a „Ripa és barátai” játékokat, mely a vármegyei értékek birodalmába vezeti a gyerekeket. 

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke is köszöntötte a fiatalokat. Kiemelte: a cél kincseink játékos bemutatása, megismertetése, elsősorban a fiatal generáció képviselői számára. A játékok igazán szolgálják a projekt jelmondatát: „A mi megyénk, a mi világunk”. 
A kiadványokat a vármegye önkormányzatának ötlete alapján annak munkatársai készítették el Mikolasek Zsófia, a József Attila Könyvtár igazgatója, Hajdú Zsófia grafikus és dr. Borbásné Bodrogi Zsuzsanna közreműködésével. 

Az ötven vármegyei értéket kiemelő családi matricás könyv különleges kalandra hív. A könyvben található leírásoknak, feladatoknak az a célja, hogy önállóan vagy a család többi tagjával együtt, közösen keressék meg, kutassák fel, járjanak utána a gyerekek, hogy az egyes értékek miért fontosak. A hatezer példányban megjelenő matricás könyv egyedi, színes grafikákat tartalmaz, s mindegyikhez hozzá tartozik száz darab matrica. 
A strapabíró, erős anyagú társasjátékból is hatezer készül. Tábláján Komárom-Esztergom vármegyét lehet bejárni színes bábuk, valamint százhetven kérdezőkártya és harminc célkártya segítségével. A szép grafikák és kedves szereplők igyekeznek olyan világot teremteni a gyerekek számára, melyek közelebb hozzák szűkebb hazánk „ékességeit”, miközben aktivitást igényelnek és az agyat is megmozgatják. 

– Izgalmas kaland volt a kitalált kis állatkaraktereket mint értéktári kalauzokat megrajzolni – ezt már Hajdú Zsófia tatai grafikus mesélte, aki bemutatta a Ripa és barátai első vázlatát. A végül digitális formában elkészült gyönyörű rajzok jól szemléltetik, a gyerekek számára érzékletesen adják vissza az értéktár egyes darabjait. 
Kiderült, hogy a főszereplő állatfigura, Ripa, a paripa Pannónia provincia Duna menti határszakaszáról kapta a nevét, ezt a területet ugyanis a római korban úgy hívták: Ripa Pannonica. 

A rövid ismertetők után örömmel és izgalommal vetették bele magukat a fiatalok a játékba. Még a szerzők is közéjük ültek, ahogy a vármegyei közgyűlés elnöke, Popovics György is bekapcsolódott a játékba. 

A kiadványokat a közeljövőben a vármegye minden településére, többek között iskolákba és könyvtárakba is eljuttatja a vármegye önkormányzata. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában