Visszavonták

2023.12.21. 15:30

Nehézfémmel szennyezett műtrágyát vont ki a forgalomból a vármegyei Kormányhivatal

A hatóság szakemberei silány minőségű és hamisított kertészeti termékeket is azonosítottak a laboratóriumi vizsgálatokon.

Kemma.hu

A kormanyhivatalok.hu számolt be arról, hogy nehézfémmel szennyezett műtrágyát vont ki a forgalomból a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal. Mint írták: az utóbbi időben a termésnövelő anyagoknak széles, már-már áttekinthetetlen termékpalettája alakult ki a vélt vagy valós vásárlói igényeknek megfelelően. Ezen termékek a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali engedély birtokában, vagy CE megjelölésű uniós termésnövelő anyagként kerülhetnek forgalomba. 

Mindkét esetben alapvető kritérium a megfelelő tartalmú magyar nyelvű termékcímke. Különösen fontos, hogy a növénytermesztés során felhasznált termékek ne tartalmazzanak szennyező anyagokat, például nehézfémeket. A nehézfémek a környezetben felhalmozódva bekerülhetnek az élelmiszerláncba és az emberi szervezetbe, ahonnan nem ürülnek ki, és hosszú távon maradandó egészségkárosodást okozhatnak. 

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya őszi ellenőrzései során 12 darab termékből vett hatósági mintát, emellett több termék esetében vizsgálta a termékcímkék tartalmát és a forgalomba hozatali engedély meglétét.

Az ellenőrzések eredményeként több termék kereskedelmi forgalomból történő kivonásról, valamint bírság kiszabásáról intézkedtek. A szakemberek három esetben hamisított terméket azonosítottak. Egy termékben nehézfémeket (kadmium-Cd, króm-Cr) mutattak ki. Négy esetben pedig gyenge minőségű árút találtak. A termékek listája ITT olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában