Ajándék

2023.12.18. 08:42

Nagy borrajongó a párod, barátod, esetleg családtagod? Akkor ezeket a tuti tippeket ki ne hagyd!

Ha a van a közeledben olyan, aki rajong a borokért, akkor most mutatunk nektek néhány ötletet, milyen ajándékkal érdemes meglepned őt karácsonykor.

Kemma.hu

Legyen szó igazi szakértőről, lelkes hobbistáról, vagy csak egy olyan emberről, aki a különleges alkalmakkor szereti kortyolgatni a finom, elegáns nedűt, mindenkinek örömet okozhatnának a boros élmények, főleg akkor, ha megoszthatja azt azzal, akit a legjobban szeret! Mivel rohamosan közeledik a karácsony, érdemes már most kiválasztani a szerettünknek szánt ajándékot. A mindmegette.hu válogatása nyomán mutatunk nektek néhány tuti tippet, ötletet, mellyel garantáltan sikert érhettek el a borszerető másik félnél.

Borválogatás

A legkézenfekvőbb ajándék maga a bor. Ha tudjuk, hogy az ajándékozott mit szeret, akkor vegyünk neki belőle pár palackkal, de még jobb ötlet, ha a kedvenc pincészetének boraival lepjük meg őt karácsonyra. A magyar pincészetek szinte mindegyike kínál borválogatást és borcsomagot, de akár mi magunk is összeállíthatjuk szerettünk kedvenc italaiból az ajándékot. Érdemes körülnézni az interneten, ugyanis a borválogatás szóra keresve rengeteg találat közül válogathatunk.

Borvacsora

Egy fokkal izgalmasabb és maradandóbb élmény a borvacsora, mely gasztronómiai ízutazással is párosul. Mivel az ételekhez szakértő párosítja az italokat (és az italokhoz az ételeket), így garantált, hogy a fogások és tételek egymást erősítve tökéletes ízélményt alkotnak. A borvacsorákat szervezhetik ünnep vagy bor-, esetleg szőlőfajta köré, miközben az élményt a sommelier meglátásai, történetei teszik teljessé. Egy helyben ülünk, mégis úgy érezhetjük, hogy az ízek szárnyán beutazzuk az országot, az egész világot.

Pincelátogatás és borkóstoló

Komoly ajándék a borkóstolóval egybekötött pincelátogatás. Ha tudjuk, hogy az ajándékozott melyik magyar pincészet borait szereti nagyon, akkor a pincelátogatás remek meglepetés lehet számára.

A vezetett túrákon ugyanis beleshetünk a szőlőbirtok és pince kulisszatitkaiba, rengeteg mindent, apró titkot megtudhatunk a szürettől a palackozásig, a pincészet történetéről és az ott dolgozók elhivatottságáról is meggyőződhetünk, hiszen ezeket a pincelátogatásokat ők vezetik. Az élményt pedig az teszi kerekké, hogy megkóstolhatjuk a szóban forgó borokat, a különleges italokat vagy épp a díjnyertes nedűket.

Sok pincészet szervez tematikus pincelátogatásokat, melyek egy-egy fajta vagy évszak köré összpontosulnak, így érdemes körülnézni az interneten, hol milyen lehetőségek vannak.

Vakkóstoló

Remek játék lehet a vakteszt, főleg ha még kezdő borszakértő az ajándékozott. A vakkóstolót megszervezhetjük mi magunk is, ehhez csak meg kell vásárolnunk pár üveg port, becsomagolni az üvegeket, hogy elfedjünk minden címkét és márkajelzést.

A házi vakkóstolóhoz válogathatunk például ugyanabból a szőlőfajtából, de különböző pincészetektől vagy évjáratokból, de vehetünk többféle árkategóriájú terméket is. A játék pedig abból áll, hogy a meglepettnek vagy el kell találnia, melyik bor melyik pincészeté, vagy sorba kell rendeznie az italokat. A vakkóstoló témája a fantáziánkra van bízva, de ha esetleg szervezett élményt keresünk, több pincészet erre is kínál megoldást.

Romantikus vacsora otthon

A legszemélyesebb ajándék egy romantikus vacsora, melyben a bor áll a középpontban. Készítsük el kedvesünk kedvenc ételét (vagy rendeljük meg), vegyünk egy hozzáillő bort (a szaküzletekben segítenek megtalálni az ételhez illő legjobb italt), készítsünk ünnepi terítéket és adjuk azt karácsonyra, ami a legdrágább; az időnket és a figyelmünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában